Svenske 30-åringen hade karriären alla drömmer om – varför släppte han plötsligt allt för en galen motorcykelresa genom 20 länder?

30-årige Magnus Petersson hade drömjobbet på Boston Consulting Group - men släppte allt för en episk roadtrip på motorcykel, genom länder som Iran och Pakistan.

Först jobb på Handels-studenternas våta dröm – Boston Consulting Group (BCG) – sedan ett år på kontoret i London och två på Melbourne-kontoret innan sin livs resa – på motorcykel.

Idag tycker 30-årige Magnus Petersson att han både är en bättre projektledare och chef och vill uppmana fler att ta en längre paus från jobbet – för att komma tillbaka starkare av all den kärlek man möter i världen.

20 länder på motorcykel, däribland Indonesien, Östtimor och Iran och en sträcka på 2 400 mil. Det har Magnus Petersson avverkat under cirka ett halvår.

Han vill slå ett slag för att fler arbetsgivare förstår vad en längre resa kan bidra till när det gäller personlig utveckling. Han menar att resan gav så mycket energi att han med stor aptit kastat sig över jobbets intellektuella uppgifter.När han växte upp på landet vid Borensberg utanför Linköping, som klyvs av Göta Kanal, var slussvakt det allra hetaste sommarjobbet.

”Då sitter du mest på en bänk och solar. Det är nog svårare att få jobb som slussvakt än att komma in på BCG, haha.”

Själv tänkte han att det inte var lönt att söka sommarjobb som slussvakt, utan tillbringade en stor del av tiden med att sköta skolan exemplariskt samtidigt som han närde ett större intresse för motorcyklar och motorer – det blev många turer med sin far på motorcykeln.

Vid ett tillfälligt jobb mellan grundskolan och universitet på Toyotas fabrik i Mjölby producerade Magnus Petersson servicemanualer till lagertruckar, och träffade där bland annat vissa alumner från programmet industriell ekonomi i Linköping. Då han också valde den utbildningen och träffade BCG-representanter vid en karriärmässa sade det klick.Studieframgångarna ledde till en viss hybris; han föll på intervjudelen när han sökte en praktikplats. Han fick sedan jobb som juniorkonsult efter studierna.

Då Magnus redan under universitetstiden fått smak för internationella erfarenheter genom ett år som utbytesstudent i Singapore blev det naturligt att flytta till London ett år och ingå i ett team kring konsumentvaror.

”Jag hade ingen annan connection med Stockholm än att jag jobbade där, och jag tyckte att det var kul att få ingå i ett multinationellt team i London.”

Därefter blev det två år i Melbourne i Australien. När Magnus Petersson susade runt på gatorna med sin motorcykel tyckte han att staden verkligen levde upp till sitt goda rykte. Då de två åren var till ända och det var dags att åka hem tyckte han att jobbet på BCG gjort att vissa personligen intressen fått stryka på foten – och kom på idén om att ta sig hem på motorcykel.

”Jag ville gå utanför min komfortzon och hade blivit extremt uttråkad av en vanlig semesterresa. BCG är tacksamt att jobba på då man har en så bred syn på vad personlig utveckling egentligen kan innebära.”Färden inleddes strax före julafton 2016. Den första sträckan – Melbourne till Darwin – blev en ordentlig prövning. Sträckan går igenom öknen och avståndet motsvarar att ta sig från Stockholm till Istanbul.

”Man var helt utlämnad åt naturen med 25-30 mil mellan varje bensinstation och över 40 graders värme. Det var faktiskt så öde att man vinkade om man mötte andra fordon.”

Då han väl kom fram till Darwin skulle han ta sig vidare genom att lasta motorcykeln på en containerbåt till Östtimor – söder om Indonesien, norr om Australien – men själv flyga dit. Pappersarbetet tog en hel månad.Färden genom Indonesien blev en chock med alla sina berg, slingriga vägar och hela familjer som åker runt på en och samma motorcykel.

”Första intrycket av trafiken är kaos, men sedan ser man ändå viss logik i flödet.”

När han befann sig på sin färd genom Indonesien frågade han familjer var han kunde slå upp sitt tält och blev ständigt inbjuden till deras hem.

”Gästfriheten var en oerhört häftig upplevelse.”

Väl där kunde han mötas av stora kontraster. Å ena sidan kunde familjen ha ett hål i golvet som toalett, å andra sidan dra igång en Netflix-rulle på kvällen.

”Man insåg hur nära liv vi lever och att hela världen börjat komma till en punkt där vi drömmer ungefär samma drömmar.”Han berättar att en indonesisk familj hyrde ut ett av hemmets rum via Airbnb med förhoppning att om att en dag kunna bygga ut till vandrarhem.

”Genom att många har en smartphone idag så har folks drömmar och mål demokratiserats extremt fort. Problemet är möjligen att drömmarna kanske har demokratiserats något snabbare än möjligheterna. Men folk är ändå optimistiska och tycker att man har bättre möjligheter än vad ens föräldrar har haft.”

Känslan av att vara helt utlämnad fick honom också att inse att det mesta ändå löser sig. Vissa fördomar krossades också längs vägen.

”Pakistan var faktiskt ett av de länder där folk var som allra vänligast. Efter resan tror jag inte att världen är någon farlig plats, utan snarare en där man bemöts med mycket kärlek.”Han berättar att han länge haft en öppen inställning till saker, men att vi i skolan ofta programmeras med hur det är i fattiga respektive rika länder och därmed gärna får en svartvit bild av omvärlden.

När Magnus Petersson skulle ta sig in i Iran från Pakistan nekades han av gränsvakterna, som menade att visumet inte gällde så länge han inte har flugit dit. Han hamnade han i ett ingenmansland med 42 graders hetta.

Det slutade med att han fick lifta, ta inrikesflyg från Quetta till Karachi, flyga till Teheran via Dubai för att därefter ta ett inrikesflyg i Iran.

”Tre dygn senare befann jag mig på exakt samma plats och visade upp mitt pass med rätt stämpel, och med tanke på att jag lämnat motorcykeln hos en pakistansk tulltjänsteman bad jag de iranska gränsvakterna om att hämta den. Efter många om och men och diskussioner med chefen och chefens chef gick det till slut.”Det är ändå inte ofarligt att vistas i vissa länder. Nyligen befriades Johan Gustafsson efter 6 års fångenskap hos terrororganisationen al-Qaida?

”Jo, men mitt budskap är att man inte ska vara rädd, men heller inte naiv. Innan du åker till vissa platser kan det vara bra att göra research både en och två gånger.”

En av de allra värsta upplevelserna var när han blev överbackad av en lastbil i Nepal, men det blev endast blåmärken eftersom föraren stannade då han märkte att han krossat något (framändan på motorcykeln). Många var villiga att hjälpa honom att hitta en reparatör.

Det bästa exemplet på när hans egna fördomar kom på skam var nog ändå när han fick poliseskort från västra Pakistan till östra Iran (båda regionerna gränsar mot Afghanistan). Då han tagit in på hotell i Quetta i Pakistan väcktes han av ett ihärdig smattrande, tänkte tanken ”nu skjuts det väl” och somnade om till slut.

Dagen efter frågade han poliserna vad som hade skett.
”Det har varit bröllop” var svaret.Magnus Petersson ser att han vunnit mycket på att släppa karriären i ett halvår – det har gjort honom till en bättre ledare.

”Jag har blivit en mer balanserad och tålmodig ledare och chef då resan lärde mig vad det är viktigt att lägga energi på. Det går exempelvis inte att stressa upp sig i onödan och åka runt med road rage bara för att trafiken går långsamt.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST