”Det är enkelt att bli miljonär – men det här måste du sluta göra med dina pengar”

Det är enkelt att bli miljonär, bara du är tillräckligt smart med dina pengar, skriver Per H. Börjesson.

Min senaste bok med titeln ”Så här blir man miljonär i hängmattan ” visar hur enkelt det kan vara att bli miljonär.

Först gäller det att känna till ränta-på-ränta effekten (världens åttonde underverk) som innebär att varje procent i kostnadsbesparing eller ökad avkastning får oerhört stora konsekvenser vid långa spartider.

Man måste också veta att de flesta rådgivare i finansbranschen är säljare och att ingen vet säkert något om framtiden. Därför måste man fatta egna beslut om sitt sparande istället för att lita på ”experter”.

När det gäller pensioner är det faktiskt enkelt då flertalet ickevalsalternativ är bra alternativ som ger en grundtrygghet för de allra flesta. Men, man bör också spara exempelvis 10 % av lönen efter skatt i ett långsiktigt sparande och det är givetvis inte så lätt.

Nyligen träffade jag en advokat på en konsumentorganisation som kom fram till mig och frågade:

”Är det du som heter Börjesson och har skrivit om hur man blir miljonär? Du har inte fattat någonting, för när man har en vanlig lön så räcker pengarna inte ens till det nödvändigaste utan frågan är om man skall köpa toapapper eller mjölk”.

Mitt svar blev att jag givetvis förstår att det kan vara svårt att spara men samtidigt ser jag hela tiden hur människor lägger pengar på saker man skulle kunna undvika, som till exempel lunch ute istället för lunchlåda, kaffe på väg till jobbet, trisslotter eller cigaretter.

Men det mest tragiska är att inte ens de som klarar av att spara varje månad blir miljonärer, beroende på att de får dåliga råd av rådgivare som egentligen är säljare.

Istället för att rekommendera en billig indexfond, som kanske kan ge 10 procent i årlig avkastning på lång sikt, får man rådet att köpa en dold indexfond som gör att man förlorar 2 procent i avkastning varje år. Sedan får man frågan om man vill ha hög, medel eller låg risk.

De flesta väljer medelrisk som innebär att man kanske får 70 procent aktieandel i sparandet. Risk definieras i finansvärlden med svängningar, men om ränteandelen i sparandet bara ger en avkastning på 2 procent om året när aktier ger 10 procent förlorar man ytterligare 2,4 procent i mindre avkastning med en ränteandel på 30 procent (0,3 x 10 - 2% = 2,4%).

Istället borde man upplysa om att med en högre aktieandel får man på lång sikt ett högre slutresultat, även om man då måste man vara beredd på att hela portföljen går ned med 40-50 procent vid ett kraftigt börsfall.

Men marknaden har historiskt alltid kommit tillbaka och då blir man en vinnare på sikt.

Sedan får man kanske frågan om man vill vara aktiv eller passiv i sitt sparande. Den naturliga reaktionen är då att säga att man vill vara aktiv – sparandet placeras då i en blandfond eller fond-i-fond som byter mellan olika tillgångsslag. Kostnaden kan uppgå till ytterligare 2 procent om året för denna förvaltning, som troligtvis är meningslös då ingen kan förutse hur marknaderna kommer att utvecklas. Kostnader och felallokeringar på 2 % + 2,4 % + 2 % innebär att man bara får en årlig avkastning på 3,6 procent.

Det innebär att man inte blir miljonär, för då tar det över 20 år att dubbla pengarna. Med 10 procent, som avkastningen var i indexfonden, hade man dubblat kapitalet på mindre än 7 år. Det innebär att man redan efter 20 år har mer än tre gånger så mycket kapital med indexfonden som man har om man följt råden från finansbranschens rådgivare (på 40 år har man tio gånger mer i slutresultat med 10 procent i avkastning).

Dessa enkla samband förklarar jag i den nya boken som ger precisa råd för hur man blir miljonär genom att fatta egna beslut, undvika finansbranschens lockrop samt genom att vara sparsam.

Warren Buffet sammanfattar det hela bäst:
”Alla kan bli rika på aktier men man får inte ha bråttom”.

Per H. Börjesson är vd på investmentbolaget Spiltan.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Svagaste kronan sedan 2002 - ”svårt att se vad som skulle kunna få det att vända”
  2. Lista: Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2019
  3. ”Jordens lungor” brinner rekordmycket – kan få förödande konsekvenser för klimatet
  4. Så klär du dig bäst för jobbintervjun – enligt modepsykologen
  5. Finland ska rösta för Storbritanniens räkning – när Brexit kryper närmare
  1. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  2. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  3. Ny XXL-skandal – erkänner prisfusk
  4. Viktigaste faktorn till en framgångsrik start-up – enligt stjärnentreprenören som sålde sin app för 816 miljoner
  5. Möt mannen bakom Volvos Teslautmanare - ”Motorn är ointressant - designen är allt”

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.