Fotograf: Emmanuele/Flickr, McDonalds Press

Började som nattjobbare på McDonalds 1983 - nu har hon byggt ett svenskt snabbmatsimperium som säljer för 200 miljoner

Christina Richter har gjort en otrolig entreprenörsresa - så lyckades hon bygga ett svenskt snabbmatsimperium efter att ha börjat som nattjobbare på McDonalds 1983.

Franchisetagaren Christina Richter driver idag 9 McDonalds-restauranger i Sverige som omsätter drygt 200 miljoner kronor, med sammanlagt cirka 500 anställda. Men allt började med nattjobb på McDonalds i början av 80-talet, berättar hon i Affärsvärldens podd Kapitalet.

Nu räknar hon med att investera 30 miljoner kronor för att gå över till en produktionsmodell där hamburgaren tillverkas först när gästen har beställt.

McDonalds-karriären inleddes med nattarbete på lördagskvällar 1983. På den tiden fanns mest Sibylla-grillar – McDonalds och hamburgare sågs som något nytt, där ungdomar från kranskommuner till Göteborg kunde åka in till stan enbart för att få sig en hamburgare. Därför kändes det också som en fjäder i hatten när hon lyckades tjata till sig ett jobb på McDonalds.

Nattarbetet övergick till heltidstjänst 1987. Då jobbade hon 4 år med marknadsföring, skyltning, öppnade restauranger och utbildade personal. Christina Richters chefer uppmuntrade henne också att gå reklamskolan Berghs och stod för notan.

Men 1991 slog lågkonjunkturen till och det fanns knappt några jobb att söka. McDonalds hade dock bra pejl och erbjöd jobb i Helsingborg där fick hon chans att utbilda sig till restaurangchef.

Hon var också med och öppnade en restaurang i Ängelholm samt en ytterligare i Helsingborg. Djupt inom henne närde hon dock en dröm om att driva eget.

Bristande erfarenhet gjorde dock att hon inte klarade sig igenom McDonalds rigorösa ansökningsprocedur för franchisetagare. Hon lämnade bolaget för att under fyra års tid bland annat jobba på Manpower samtidigt som hon läste ekonomi på halvfart vid Lunds Universitet.

När Christina Richter fick höra att franchisetagaren i Ängelholm ville sälja slog hon till.

"Varje gång jag fick chansen frågade jag hur jag låg i processen samtidigt som jag sade att jag vet vad man ska göra. Jag tjatade sönder några huvuden på HQ", berättar hon i Kapitalet.

Hon menar att bara man vill bli franchisetagare tillräckligt mycket hittar McDonalds en lösning, även om man inte riktigt har de ekonomiska medel som krävs för stunden. Den som kommer utifrån får dock räkna med att avstå lön i ett års tid under en internutbildning som bekostas av McDonalds.

"Jag vet inte hur det funkar nu, men när McDonalds öppnade upp en massa restauranger i Sverige på 90-talet och hade en hög etableringstakt hittade man alltid lösningar. Det var viktigare med rätt personer."

McDonalds äger alltid lokalen eller är förstahandshyresgäst, medan franchisetagaren är hyresgäst eller andrahandshyresgäst. Däremot äger franchisetagaren såväl restaurangen som utrustningen. Christina Richter betalar också en licens till McDonalds för att "få ha deras logga på taket". Det innebär även att hon får tillgång till deras handbok, inköpssystem, utbildning av människor och hjälp med såväl etablerings- som avtalsfrågor.

I nuläget har hon inga planer på att öppna fler restauranger då hennes långa erfarenhet gjort henne väl medveten om hur mycket jobb nyetableringar innebär.

Hennes största utmaning framöver handlar om att ställa om till ett helt nytt produktionssystem - som går ut på att kunderna får sin egen hamburgare som tillverkas först på beställning.

En ytterligare utmaning är att hitta rätt produktmix för att nå optimal balans mellan intäkter och kostnader. Priset hon väljer för olika produkter kan skilja sig åt mellan restaurang till restaurang, men det gäller att vara försiktig.

"Man kan tycka att en krona inte är så mycket, men det kan det vara för vissa och jag tror att vi har en priskänslig målgrupp."

McDonalds har cirka 35 000 restauranger i 120 länder, varav 85 procent drivs av franchisetagare. Av en total omsättning på 26,4 miljarder dollar står franchisetagare för 9 miljarder dollar av intäkterna. Av dessa 9 miljarder dollar kommer 6,1 från hyresintäkter, enligt podden Kapitalet.