Fotograf: Wikimedia Commons

Tomas Philipson från Uppsala utsågs just till Trumps nya topprådgivare

Svensken kliver in i presidentens inflytelserika ekonomiska råd.

Tomas Philipson är ny medlem i presidentens ekonomiska råd, Council of Economic Advisers, skriver Wall Street Journal. Det är en inflytelserik expertgrupp på tre personer som ger Donald Trumps administration råd och information i ekonomiska frågor.

Sedan omkring 30 år bor Tomas Philipson i USA och han har en framgångsrik karriär bakom sig. Framförallt inom specialområdet sjukvårdsekonomi har han prisats för sitt arbete. I dag är han verksam som professor vid University of Chicago.

Han är född och uppväxt i Uppsala där han tog universitetsexamen i matematik. Vid den tiden, på 1960-talet, hade han smeknamnet ”Bullen”, skriver SvD Näringsliv.

Tomas Philipson är knappast någon duvunge i politiska sammanhang. Tidigare har han varit rådgivare i sjukvårdsfrågor till det absoluta toppskiktet av makthavare: George W Bush under hans tid som president och republikanske senatorn John McCain när denne kandiderade till samma ämbete.

Utnämningen följer en strid ström av avhopp från Donald Trumps administration. Den kanske svåraste uppgiften för Philipson blir att hjälpa Trump med att lösa frågan hur sjukvården i landet ska finansieras. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.