Fotograf: Wikimedia Commons

Miljonären som gick i pension 37 år gammal: Köpa bostad är den sämsta investering jag gjort

Glöm att bostaden är den bästa investeringen du kan göra. Det säger Chris Reining som är dollarmiljonär på egna meriter. 

Att köpa en bostad har länge ansetts vara en av de bästa investeringarna du kan göra. Till skillnad från hyresrätter försvinner inte alla pengar i andras fickor, utan du sparar varje månad till dig själv genom amorteringar.

Men det finns ett betydligt bättre ställe att stoppa pengarna för att maximera avkastningen – på börsen. Det hävdar Chris Reining, som själv skrapade ihop en förmögenhet på miljontals dollar innan han gick i pension 37 år gammal. Han kallar bostadsköpet 11 år tidigare för ”förmodligen det sämsta finansiella beslut” han någonsin tagit. Detta skriver Business Insider.

Det tog honom tre år att spara ihop kontantinsatsen på 40 000 dollar (drygt 320 000 svenska kr) för att köpa ett hus nära Madison i delstaten Wisconsin.

”Läxan är att allt jag trodde mig veta om att köpa var helt fel, och eftersom jag inte räknade på mitt livs största finansiella beslut blev det dubbla förluster – fastigheten såldes för mindre än vad jag betalade, och jag gick miste om den potentiella avkastningen på 40 000 dollar”, skriver han på sin blogg.

För Business Insider utvecklar han sina tankar och hänvisar till slående (amerikansk) statistik:

  • Mellan år 1890 och 2012 var den inflationsjusterade avkastningen på ett hus 0,17 procent.
  • Under samma period var inflationsjusterade avkastningen på aktiemarknaden 6,27 procent.

Chris Reinings slutsats lyder:

”Köp ett hus. Men köp inte ett hus, bo i det, och tro att det är den bästa investeringen.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST