"Experimentet Trump får sluta i förtid"

"Vissa exeriment får avslutas i förtid på grund av etiska skäl".

Den tidigare demokratiske vicepresidenten Al Gore säger att USA:s republikanske president Donald Trump kan komma att sluta sitt presidentskap i förtid på grund av "etiska skäl". Det uppger han i samband med den europeiska premiären av hans senaste klimatfilm som Reuters närvarat vid.

"Vi har bara tagit oss sex månader in i experimentet med Trump. Vissa exeriment får avslutas i förtid på grund av etiska skäl", säger han och erkänner samtidigt den "provocerande" karaktären i hans kommentar.

Han säger också att han är övertygad om att både amerikanska städer, delstater och företagsledera kommer att uppfylla de frivilliga åtaganden som det innebär att USA gick med på Parisavtalet, mot klimatförändringar, år 2015.

USA lämnade klimatuppgörelsen förra månaden på grund av att den ansågs missgynna amerikanska företag. Tillsammans med Nicaragua och Syrien är USA de enda som står utanför Parisavtalet.

Så sent som i mitten av juni uppgav dock Trump att han inte utesluter att hans land vidtar några åtgärder som går i linje med Parisavtalet. Uttalandet skedde i samband med en presskonferens med Frankrikes nytillträdde president Emmanuel Macron.

Al Gores nya klimatfilm heter "An Inconvenient Sequel: Truth to Power.", eller "En obekväm uppföljare", som är den svenska titeln. Hans första film på klimattemat; En obekväm sanning, kom ut 2006.

Al Gore förlorade mot George W Bush i det amerikanska presidentvalet år 2002. Han var vice president under Bill Clinton under perioden 1993-2001.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant