Det här är de 9 dummaste sakerna du kan göra med dina pengar innan du fyller 40

Det är som ung du måste etablera hållbara finansiella vanor – en serie dåliga beslut kan bli en potentiellt dyr affär på lång sikt. Business Insider har talat med experter på privatekonomi och kokat ner deras råd till följande lista.

Din livsstil överstiger din budget
Det är lätt att livsstilen går i inflation när karriären kommer igång och lönerna stiger. Lägg åt sidan en viss procent av dina inkomster varje månad, och öka den andelen lika mycket som lönen ökar.

Du spenderar pengar på fel saker
Onödiga utgifter är en stor bov som hindrar dig från att bygga förmögenhet – oavsett vilken finansiell nivå du vill lägga dig på. Genom att dra ned på dina kostnader får du mer pengar över till att spara eller investera.

Du har inte koll på ditt kassaflöde
”Du måste ha koll på vart dina pengar tar vägen, och du måste säkerställa att du får in mer pengar än du gör av med” säger finansiella planeraren Brad Sherman till Business Insider Nordic, och poängterar att en budget är det enda sättet att ta kontroll över ditt kassaflöde.

Du har inga uppsatta sparmål
”Gör sparandet till ett intresse och något du är stolt över och som du tycker är roligt” skriver den anonyme svenske författaren till boken ”Miljonär innan 30 och pensionär innan 40”.

Du bygger inte upp en buffert
Så fort du har möjlighet bör du lägga undan pengar för oförutsedda utgifter. En tumregel är att ha några månadslöner på sparkontot.

Du har inte börjat investera
"Om en person väntar med att investera... kommer den framtida konsekvensen bli att man tjänar omkring 850 kr mindre per dag. Anledningen till det är just att man missar den långsiktiga möjligheten som ränta-på-ränta ger."

Det säger Wall Street-veteranen Sallie Krawcheck, som tidigare arbetat som vd och finanschef på Merrill Lynch Wealth Management respektive Citigroup.

Du betalar inte av dina studielån
Ju snabbare du betalar av ditt studielån, desto mindre ränta behöver du betala.

Du köper inte kvalitet
Vissa saker är mer värda att lägga pengar på än andra. Se till att ha stiliga kläder till anställningsintervjun. En bra cykel och en kaffebryggare kan till och med minska dina utgifter.

Du har inte skaffat de försäkringar du behöver
Även om det kan vara lockande att spara lite pengar på kort sikt blir det här lätt ett väldigt dyrt misstag i längden.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST