Fotograf: Seth Wenig

Tokhöjde priset på cancermedicin – nu döms ”USA:s mest hatade vd” och kan få 20 års fängelse

"USA:s mest hatade vd" riskerar nu upp till 20 års fängelse.

Martin Shkreli hamnade i blåsväder i USA efter att han köpt upp ett medicinbolag och tokhöjt priset på läkemedlet Daraprim som används mot sjukdomen toxoplasmos.

Priset höjdes från motsvarande 100 kronor till nära 6 300 kronor per piller, en höjning på omkring 5 000 procent. Sjukdomen blir lätt livshotande för patienter med nedsatt immunförsvar och läkemedlet används därför främst av cancer- och aids-patienter.

Han blev i medierna i samband med händelsen utsedd till "USA:s mest hatade vd". Frågan om prissättning på läkemedel blev också en stor politisk fråga i USA.

Nu har han dömts för bedrägeri, på tre av åtta åtalspunkter och kan få upp till 20 års fängelse. Det rapporterar Reuters och New York Times med flera. Det handlar dock inte om prishöjningen; under tiden som hedgefondmanager ljög han för investerare och stal flera miljoner dollar från sitt läkemedelsbolag Retrophin Inc, enligt åklagare.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.