Nu kan marijuana handlas på börsen – och det är en miljardmarknad som kan växa rejält framöver

Nu finns det en börshandlad fond för marijuana, en marknad som väntas växa rejält när Kanada legaliserar för privat bruk nästa år.

Marijuana har länge sålts i små kvantiteter och i en dold handel. Nu intar drogen istället handeln på Torontos börsgolv. Det skriver SvD Näringsliv.

Den börshandlade fonden Horizons Marijuana Life Sciences ETF lanserades i april och är den första i sitt slag.

En börshandlad fond handlas som en vanlig aktie men är ofta knuten till en valuta eller en råvara - i detta fall marijuana - och den aktuella fonden samlar aktieinnehav i en lång rad kanadensiska marijuanaföretag.

Planen i Kanada är att legalisera marijuana för privat bruk i juli 2018. Enligt konsultbolaget Deloitte väntas marknaden växa till att omsätta 22,6 miljarder dollar årligen.

Stämningen beskrivs som hög på företaget som står bakom marijuanafonden.

"Med nyheten om fullständig legalisering i Kanada så är tillväxtpotentialen för den här industrin stark", säger bolagets vd Steve Hawkins.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.