Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

Google slipper undan över 1 miljard i svensk skatt – enligt ny granskning

Kreativ skatteplanering gör att Sverige går miste om 1,2 miljarder i skatt från Google - enligt en ny granskning.

Svenska Google gjorde en vinst på över 5,5 miljarder kronor 2016, men betalade bara 5,5 miljoner kronor i svensk bolagsskatt. Det rapporterar Breakit, som har baserat sina beräkningar på Google Sweden årsredovisning samt uppgifter från mätinstitutet IRM.

Den låga skatten blir möjlig genom att Google fakturerar från Irland, där techjättens europeiska högkvarter är placerat.

Men om Google Sweden hade betalat 22 procent i bolagsskatt i Sverige hade det uppgått till över 1,2 miljarder i intäkter för svenska staten, enligt Breakits beräkningar.

Företagets skatteupplägg är inte populärt på alla håll i EU – nyligen har till exempel myndigheter i både Frankrike och Spanien börjat undersöka ifall Google har undanhållit skatt i respektive länder, skriver TechCrunch.

Irland har en fördelaktig bolagsskatt, vilket gör att många amerikanska techbolag – bland annat Apple – har valt att placera sina europeiska huvudkvarter i landet.

Andrea Lewis Åkerman, som jobbar med kommunikation på Google Sweden, säger i en mejlkommentar till Veckans Affärer att Google följer skattelagstiftningen.

"Vi betalar all skatt vi ska och följer skattelagstiftningen i alla länder vi är verksamma i. Vi är fortsatt dedikerade till vårt arbete att bidra till utvecklingen av det digitala ekosystemet i Sverige, och runt om i världen." 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.