Fotograf: Jonas Ekströmer/TT

Svenske 45-åringen som ingen känner till gör miljardvinst på bostäder i miljonprogrammen

Han finns inte på bild någonstans, är bosatt i Monaco och basar över ett maktbolag som gick med miljardvinst förra året. Här är Sveriges nya finansdoldis.

Svenske finansdoldisen Mikael Andersson basar genom bolaget Kvalitena över ett imperium med fastigheter och aktier för över 10 miljarder kronor. Han finns inte på bild någonstans med undantag för fastighetsbolaget Stendörrens årsredovisning 2014, är skriven i Monaco och har inte ett enda styrelseuppdrag i Sverige. Det rapporterar Dagens Industri.

Officiellt är det Mikael Anderssons far som är ordförande i Kvalitena, men det är Mikael Andersson som styr över affärerna, enligt uppgifter till Di.

Han är även tillsammans med Ranny Davidoff grundare av D Carnegie & Co som på ett par år köpte upp flera fastigheter i Stockholms förorter – bland annat miljonprogram som Rinkeby och Husby.

I maj sålde Mikael Anderssons Kvalitena sina sista aktier i verksamheten för 400 miljoner kronor. Sammanlagt fick bolaget in 1,6 miljarder för aktierna.

Kvalitena redovisade en vinst före skatt på strax över en miljard för 2016. Drygt 400 miljoner av vinsten bestod av värdeförändringar på fastigheter som bolaget förvaltar. I aktieportföljen finns sju svenska noterade bolag, bland dem fastighetsbolagen Stendörren och SBB, enligt Di. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.