Lågpriskedjans skandal-vd: ”Jag vill med dessa rekordsiffror tacka SVT och ETC för ett gott samarbete”

"Tårtor är också på väg, och dessa är dessutom genus-säkrade.”

Dollarstore-grundaren Peter Ahlberg skrev ett nyhetsbrev till sina anställda strax före påsk som exploderade i media.

Till en början såg brevet ut som helt vanlig företagsinformation med besked om nysatsningar och nya chefer. I sista stycket ändrade brevet plötsligt karaktär, och Peter Ahlberg gick till frontalattack mot feminism och jämställdhet. Det rapporterade ETC.

”Jag protesterar. Jag totalvänder mig mot allt förskönande som skrivits om jämställdhet och feminism. Finns inget ämne som är så kärnvapenladdat”.

Peter Ahlberg avslutade nyhetsbrevet med att han gärna blir kallad för ”mansgris” samt att ”hen” är det värsta epitet han vet, för att därefter önska medarbetarna en trevlig helg.

Men mediastormen som följde tycks inte ha påverkat siffrorna för Dollarstore. I ett mejl till Veckans Affärer presenterar Peter Ahlberg försäljningssiffrorna för juli 2017 samt första halvåret 2017:

  • Försäljningen exklusive moms i juli 2017 uppgick till 179 000 000 kronor, en ökning med 30 procent jämförd mot samma period ifjol.
  • Rörelseresultatet blev 18 200 000 kronor, en ökning med 78 procent.
  • Fortsatt tillväxt under perioden 1 jan-31 juli, en ökning med 29 procent jämförd mot samma period 2016.


”Jag vill med dessa rekordsiffror tacka SVT och ETC för ett gott samarbete och hoppas på nya publiceringar med både namn och bild. Ni har stor del i våra fina juli-siffror. Tack!” skriver Peter Ahlberg i mejlet och fortsätter:

”Tacksamhet är så stor, så med glädje tänker jag idag sponsra er vardera med 10 000 kronor för er fortsatta expansion. Även om nu er verksamhet till största del finansieras av svenskarnas skattepengar, så finner jag glädje i mitt generösa tillvägagångssätt. Tårtor är också på väg, och dessa är dessutom genus-säkrade.”

Peter Ahlberg går ofta sin egen väg. Förutom en fällande misshandelsdom, där han slapp fängelse för att han tidigare var ostraffad, har han ”erbjudit” personer som har ertappats med att snatta i butiken att gå runt med en skylt en dag med texten: ”Jag är en tjuv. Jag snattade från Dollarstore”.

På så sätt har snattarna sluppit polisanmälan och Dollarstores ”administrationsavgift” på 1 500 kronor. Tunga jurister hävdar dock att metoden är olaglig.

Förutom alla kontroverser så har han fått fler flera priser för sitt entreprenörskap, däribland ”Årets Grundare” vid en entreprenörsgala i Umeå ordnad av Founders Alliance år 2012. Under samma gala utsågs Dollarstore också till ”Årets Entreprenörsföretag”.

Dollarstores koncept är enklast möjliga – att sälja varor som tvål, tvättmedel och heminredning till låga priser. Den första Dollarstore-butiken öppnade utanför Örnsköldsvik 1999. Idag är kedjan uppe i 53 butiker. 2016 landade omsättningen på drygt 1 miljard kronor.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST