Fotograf: Niklas Maupoix, News Öresund/Flickr

Miljonregn i fallskärmar för S-ministrarna som lämnar

Det kan bli miljonregn över de avgående ministrarna.

När Stefan Löfven nu ombildar sin regering färsvinner tre Socialdemokratiska minstrar.

Anna Johansson och Anders Ygeman har lämnat på egen begäran, medan Gabriel Wikström lämnar av hälsoskäl. 

Men de avgående ministrarna har samtliga rätt till en så kallad stadsrådsfallskärm, vilket kan ge upp till 1,6 miljoner kronor var. Det rapporterar Expressen.

Två av ministrarna har dock riksdagsplatsen att falla tillbaka på, och om de väljer att återgå till den kommer de inte kunna kvittera ut en full ersättning. Anders Ygeman föreslås dessutom som ny gruppledare för Socialdemokraterna, vilket gör att han inte kan regna med miljoner i statsrådspension.

"I det läge som uppstått med ett misstroendevotum riktat mot mig har jag dock kommit till slutsatsen att det bästa för regeringen är att jag ställer min plats till förfogande. Jag välkomnar också den kommande KU-granskningen av hanteringen av ärendet."

Det skriver avgående infrastrukturministern Anna Johansson på Facebook. Hon har rätt att retroaktivt ersättas med full statsrådspension, som uppgår till 133 000 kronor per månad i maximalt 12 månader, skriver Expressen.

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST