Så byggdes "världens bästa pengamaskin" av ett gäng forskare i New York

Nästan helt under radarn har en hedgefond på några decennier skapat vinster på över 500 miljarder kronor. Vad är hemligheten?

Om du hade nvesterat 10 000 kronor i den kvantitativa hedgefonden Medallion, år 1982, skulle investeringen idag ha vuxit till omkring 140 miljoner kronor.

Den avkastningen resultatet av ett gäng forskare i New York, som från sin bas på Long Island har skapat en investeringssaga utan dess like, genom hedgefonden Renaissance Technologies och dess fond Medallion - nästan helt under radarn.

Medallion är "världens bästa pengamaskin", skriver Bloomberg som skildrar historien om finansvärldens svarta låda.

Under 28 år, har fonden skapat vinster motsvarande över 500 miljarder kronor.

Grundaren Jim Simons, idag Harvard och MIT professor och tillika ett erkänt matematikgeni, var med och skapade Renaissance 1982, efter att ha förlorat sitt tidigare jobb till följd av protester mot Vietnamkriget i New York Times.

Som namnet antyder, blev Renaissance Technologies ett renodlat teknikbolag - som råkade ha finansmarknaden som forskningsobjekt. När man rekryterade fick Wall Street-mäklare nobben; man ville ha vetenskapliga bakgrunder, och särskilt många kom från IBM.

"Renaissance är en kommersiell version av Manhattan-projektet," säger MIT professorn Andrew Lo, och syftar på USA:s ambitiösa kärnvapenprogram på 1940-talet.

Liknelsen är passande. För med Medallions samlade hjärnkraft skulle de förmodligen ha kunnat bygga en rymdraket: 90 av de 300 anställda idag har en doktorsexamen.

Renaissance anställda inkluderar strängteoretiker, astrofysiker; språkigenkänningsexperter; samt försvarsmaktens före detta kodknäckare. Atmosfären beskrivs som väldigt icke-hierarkisk och öppen.

Vid början av 90-talet började det ta fart, med avkastningar på 40 procent, och man stängde fonden för utomstående. Sedan dess har Medallion i princip inte gått med förlust, och man har dragit hem större vinster än George Soros, samtidigt som man har haft mindre kapital under förvaltning.

År 2007 var avkastningen nästan 86 procent; året därpå 98 procent.

Medallion-teamets prestation skildrar den storskaliga utvecklingen av kvantitativa investeringsstrategier, som bygger på egna matematiska modeller och algoritmer - och kraftfulla datorer.

Renaissance-teamet har de bästa datorerna, vilket ger de anställda tillgång till mer och bättre data liksom förutsättningarna att bygga de bästa statistiska modellerna.

"[Renaissance] är höjden av den kvantitativa investeringsbranschen. Ingen annan är ens nära." menar Andew Lo.

Vinstreceptet var att Renaissance var snabbare än alla andra.

De såg finansmarknaden som ett spel, vars kod kunde knäckas med rätt sorts matematiska analyser. Ett exempel på en tillfällig kassako, var hur de prickade in den 15 minuters-lucka, som skiljde mellan stängningstiderna för Standard & Poors options- och future-marknader, en karakteristisk 80-tals-ineffektivitet. En annan modell som skapade hyfsade vinster analyserade korrelationen mellan soliga dagar och avkastning i New York och Tokyo.

Datorerna och de matematiska modellerna var bara medel för att nå slutmålet.

"Poängen är, att våra anställda tittar på massiva mängder signaler, det är det enda de gör. Vi har 10 000 processorer som konstant tittar efter signaler", har Peter Brown, den andra halvan av nuvarande ledarduon, sagt.

Det faktum att fonden sedan 1993 är stängd för utomstående, har gjort de anställda otroligt rika.

Vinsterna är större än BNP för många av världens länder. Simons uppges ha en förmögenhet på mer än 15 miljarder dollar, medan fondens ledning är storhandlare av lyxjakter; och har sedan länge bytt ut tåget mot helikoptern när de ska till Manhattan. Det kluster av lyxvillor som ägs av "RenTech"-anställda på Long Island kallas lekfullt för Renässans-bukten.

Men när det kommer till själva arbetet, har man en asketisk stil. I bästa Berskhire Hathaway-stil, ser hemsidan ut att vara från tidiga Netscape dagar. Ledaren Peter Brown har för vana att sova över på kontoret i en ihopfällbar säng, skriver Bloomberg.

Efter att grundaren Simons gått i pension år 2009, och allt eftersom hans duo av efterträdare börjar bli till åren, står Renaissance Technologies inför ett generationsskifte; och det kan bli utmanande att säkra likadana avkastningar. Dock gav första halvan av 2016 snygga 20 procent.

Men de ämnar hänga med i utvecklingen. I juli söktes patent för en atomklocka, som synkar deras trades på några miljarddelar av en sekund


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST