Fotograf: Tomas Oneborg/SvD/TT

Nu sjunker bopriserna - så här skyddar du dig mot prisfall

Vad händer med din bostadsaffär när priserna sjunker?

Goldman Sachs ser en risk på 35-40 procent för ett prisfall på 5 procent eller mer under de kommande två åren i Sverige.

”Det ökade utbudet av bostäder väntas bidra till att dämpa prisuppgången i närtid och öka riskerna för en mer markerad nedgång på sikt”, skriver Andreas Wallström, chefsanalytiker på Nordea Markets, i rapporten "Myten om bostadsbristen".

De senaste tre månaderna de svenska bopriserna gått ner med 1,4 procent. Det finns alltid en risk för att tajma marknaden fel och gå med förlust på bostadsaffären – men med rätt strategi kan du minimera riskerna.

Det finns 3 saker du kan göra för att skydda dig mot prisfall och minska riskerna, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, till Dagens Industri.

Tänk långsiktigt
”Bostadsmarknaden går i cykler. Om man köper en bostad för att bo i ganska länge är man säkerligen med om både uppgångar och nedgångar.”

Ta dig inte vatten över huvudet
Se till att ha tillräckligt goda marginaler, så du slipper sälja bostaden vid fel tillfälle med förlust.

Satsa på bostadstyper som klarar nedgångar
” Radhus brukar klara sig ganska bra. ’Mellanbostäder’, alltså de som inte har det absolut högsta priset men heller inte det lägsta, brukar också klara sig hyfsat. Ett klassiskt exempel är en trea med renoveringsbehov” säger Claudia Wörman och menar Att de bostadstyper som historiskt sett har klarat sig bättre vid nedgångar kan anses vara säkrare.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST