Börskometen steg 74 000 procent i tidernas största bubbla - sedan sålde han och kom undan med miljarder

Alexander Vik blev stormrik, men lämnade horder av bittra investerare bakom sig.

Det är i slutet på 1990-talet och hysterin runt internetbolagen börjar närma sig sin klimax.

Med näsa för affärer snubblar finansmannen Alexander Vik, född i Stocksund utanför Stockholm men norsk medborgare genom sin pappa, över ett litet svenskt it-bolag listat på SBI. Mirror Image som grundats av Sverker Lindbo, var trots en bra idé om att öka snabbheten på internet, på väg mot konkurs. Alexander Vik kom som en räddande ängel.

Snart hade han införlivat Mirror Image i sitt amerikanska företag Scandinavian Company, som var noterat på amerikanska småföretagsbörsen Amex. Han döpte om det sammanslagna bolaget till Xcelera.com. Sedan lät han pr-maskineriet snurra. Smart marknadsföring, frekventa pressmeddelanden och journalister som påstås varit mutade skapade hajpen runt bolaget. Själv satt han sent på nätterna och vägde varje ord i den externa kommunikationen på guldvåg.

I en intervju på CNN:s idag nedlagda finanskanal liknade han sitt bolag vid Cambridge-baserade Akamai Technologies, en jämförelse som drev Akamais ledning till vansinne.

"Vad som är frustrerande är alla dessa pressmeddelanden som de skickar hela tiden", sade Danny Lewin, en av Akamais grundare, till Forbes vid tidpunkten.

Aktien sköt i höjden och på mindre än ett år hade den rusat hela 74 000 procent. Våren 2000 var Xcelera.com värt 110 miljarder kronor. Mer än vad exempelvis Volvo var värt vid tidpunkten.

Ett av hans smarta drag var att Xcelera.com var registrerat i skatteparadiset Caymanöarna. Det innebar att finansiella rapporter inte behövde vara den amerikanska finansinspektionen, SEC, tillhanda förrän 18 månader efter periodens utgång. På det sättet kunde aktieägarna leva länge på de höga förväntningar som Alexander Vik och hans pr-maskineri pumpade ut.

När de faktiska siffrorna äntligen blev offentliga visade det sig att omsättningen låg på fjuttiga 299 000 dollar. Bubblan sprack och aktien föll som en sten.

Men Alexander Vik och hans bror Gustav, som var finanschef i företaget, visste förstås vad som skulle komma och hade redan sålt av aktier för åtskilliga miljarder. Något som han däremot förbjöd sina anställda att göra.

Innan dess hade Alexander Vik också lyckats med konststycket att sälja delar i dotterbolaget Mirror för flera miljarder kronor till såväl partnern Exodus som till it-jätten HP.

Blåsta småsparare gick samman i en grupptalan, en så kallad class action. Bolaget och bröderna hamnade i domstol anklagade för bedrägeri och kursmanipulation. Men otroligt nog har bröderna lyckats gå segrande ur alla strider rörande Xcelera.com, som i dag är ett minne blott.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST