6 fatala investeringsmisstag som kan stå dig dyrt - men lätt kan undvikas

 

Klassisk ekonomiteori utgår från att investerare är rationella och tar in all information som finns tillgänglig i beslutsprocessen. Men psykologi faktorer sätter ofta krokben. Marketwatch listar några av de vanligaste fällorna som investerare går i.

1. Övertro på den egna förmågan
De flesta av oss tror att vi är duktigare än genomsnittet på att investera. Men många tittar bara på historiken som grund för ett investeringsbeslut. Vi tenderar att köpa när kursen har gått upp och investeringen känns "säker" och sälja när kursen fallit och den känns "riskabel". Tyvärr är det ingen vidare investeringsstrategi.

2. Lurad av slumpen
Vår hjärna är inställd på att hitta mönster i historiken och vad som händer runt om oss. Men ibland luras vi att hitta mönster som inte finns. Investerare älskar att identifiera trender baserat på historisk data, men de är inte sällan helt slumpmässiga. Då är det inte mycket att ha som beslutsunderlag.

3. Riskaversion
Studier visar att förluster ger dubbelt så mycket obehag som det ger tillfredsställelse att tjäna samma summa pengar. Riskaversion gör att vi ofta behåller en position för länge. Vi drar oss in i det längsta för att sälja och realisera förlusten. Det är ett tankefel att tänka att en nedgång är en förlust först när du har sålt.

4. Besatthet av inköpskurs
Investerare använder ofta priset de köpte tillgången för som en faktor när de överväger att sälja. Om kursen har gått upp är vi mer benägna att sälja än om priset gått ner. Att ta beslut med utgångspunkt i inköpskursen är ett nästan garanterat sätt att misslyckas.

5. Mental accounting
En annan tankevurpa är att värdera pengar olika beroende på hur du har fått dem. Skatteåterbäringen och bonusar uppfattas ofta som en skänk från ovan - och spenderas eller investeras därefter. Vi tenderar också att spendera mer när vi använder kreditkort än när vi köper för kontanter.

6. Efterklokhet
I efterhand framstår ofta historiska skeenden som oundvikliga eller självklara även om vi inte uppfattade de så när de inträffade. Det får oss att underskatta sannolikheten för oväntade händelser som börskrascher. Det bästa sättet att undvika att gå i den här fällan är att hålla dig till en långsiktig strategi, både i goda och dåliga tider.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Svagaste kronan sedan 2002 - ”svårt att se vad som skulle kunna få det att vända”
  2. Lista: Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2019
  3. ”Jordens lungor” brinner rekordmycket – kan få förödande konsekvenser för klimatet
  4. Så klär du dig bäst för jobbintervjun – enligt modepsykologen
  5. Finland ska rösta för Storbritanniens räkning – när Brexit kryper närmare
  1. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  2. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  3. Ny XXL-skandal – erkänner prisfusk
  4. Viktigaste faktorn till en framgångsrik start-up – enligt stjärnentreprenören som sålde sin app för 816 miljoner
  5. Möt mannen bakom Volvos Teslautmanare - ”Motorn är ointressant - designen är allt”

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.