6 fatala investeringsmisstag som kan stå dig dyrt - men lätt kan undvikas

 

Klassisk ekonomiteori utgår från att investerare är rationella och tar in all information som finns tillgänglig i beslutsprocessen. Men psykologi faktorer sätter ofta krokben. Marketwatch listar några av de vanligaste fällorna som investerare går i.

1. Övertro på den egna förmågan
De flesta av oss tror att vi är duktigare än genomsnittet på att investera. Men många tittar bara på historiken som grund för ett investeringsbeslut. Vi tenderar att köpa när kursen har gått upp och investeringen känns "säker" och sälja när kursen fallit och den känns "riskabel". Tyvärr är det ingen vidare investeringsstrategi.

2. Lurad av slumpen
Vår hjärna är inställd på att hitta mönster i historiken och vad som händer runt om oss. Men ibland luras vi att hitta mönster som inte finns. Investerare älskar att identifiera trender baserat på historisk data, men de är inte sällan helt slumpmässiga. Då är det inte mycket att ha som beslutsunderlag.

3. Riskaversion
Studier visar att förluster ger dubbelt så mycket obehag som det ger tillfredsställelse att tjäna samma summa pengar. Riskaversion gör att vi ofta behåller en position för länge. Vi drar oss in i det längsta för att sälja och realisera förlusten. Det är ett tankefel att tänka att en nedgång är en förlust först när du har sålt.

4. Besatthet av inköpskurs
Investerare använder ofta priset de köpte tillgången för som en faktor när de överväger att sälja. Om kursen har gått upp är vi mer benägna att sälja än om priset gått ner. Att ta beslut med utgångspunkt i inköpskursen är ett nästan garanterat sätt att misslyckas.

5. Mental accounting
En annan tankevurpa är att värdera pengar olika beroende på hur du har fått dem. Skatteåterbäringen och bonusar uppfattas ofta som en skänk från ovan - och spenderas eller investeras därefter. Vi tenderar också att spendera mer när vi använder kreditkort än när vi köper för kontanter.

6. Efterklokhet
I efterhand framstår ofta historiska skeenden som oundvikliga eller självklara även om vi inte uppfattade de så när de inträffade. Det får oss att underskatta sannolikheten för oväntade händelser som börskrascher. Det bästa sättet att undvika att gå i den här fällan är att hålla dig till en långsiktig strategi, både i goda och dåliga tider.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST