Fotograf: Uniqlo

Nu kan H&M-konkurrenten Uniqlo slutligen vara på väg att ta steget in i Sverige

En av H&M:s största konkurrenter, Uniqlo, uppges vara på väg mot en etablering i Sverige.

Den japanska klädkedjans första butik i Stockholm kan hamna i Sverigehuset invid Kungsträdgården där det inom kort blir lediga butikslokaler lämpliga för en flaggskeppsbutik när danska design- och möbelkedjan Illums Bolighus lämnar.

''Illums flyttar ut från Sverigehuset till hösten, det stämmer. I augusti'', säger Martin Sandgärde, chef handel Stockholm på Vasakronan som äger Sverigehuset.

Han vill dock inte bekräfta att Uniqlo är en potentiell ny hyresgäst.

''Jag kan inte kommentera vilka hyresgäster vi förhandlar med. Vi har sekretessavtal med alla'', säger han.

Enligt VA:s källor är dock Uniqlo ett av företagen som är intresserat av den snart lediga lokalen på den attraktiva adressen på Hamngatan, mitt i Stockholm och mittemot anrika varuhuset NK.
Det blir i så fall den första butiken för den japanska fast fashion-kedjan i Sverige och Norden, där fortfarande H&M dominerar lågprismarknaden för kläder men där också spanska Zara redan etablerat sig.

VA har utan framgång sökt Uniqlo för en kommentar.

Senast Uniqlo gjorde ett allvarligt försök med en Sverigeetablering var för 5-6 år sedan.

''Uniqlo har tittat på Stockholm länge, länge och de är absolut fortsatt intresserade av att etablera sig här'', kommenterar en erfaren fastighetskonsult.

''Och jag vet att Vasakronan extremt gärna vill ha in dem hit.''

De senaste åren har Uniqlo satsat hårt på europeiska etableringar med Frankrike 2007, Ryssland 2010, Tyskland 2014 och en första butik i Belgien 2015.

Uniqlo öppnar i höst också sin första butik i Spanien, konkurrenten Zaras hemland. Och det blir i Barcelona, inte i huvudstaden Madrid.

Butikskedjan Uniqlo ingår i japanska Fast Retailing som är världens tredje största klädkedja efter spanska Inditex (Zara) och svenska H&M.

Fast Retailing är noterat på Tokyobörsen, och dess aktie har till skillnad från svenska konkurrenten H&M:s gått starkt, både på kort och längre sikt, den senaste tiden.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST