Fotograf: Koji Sasahara

Här är bolagen du aldrig har hört talas om - som är fyra gånger större än H&M

De är tungviktarna som har hållit sig undan rampljuset.

De flesta storbolag, som vanligtvis är börsnoterade eller statligt ägda, är vana vid rampljuset. Men det finns en del onoterade tungviktare bland storbolagen som hållit sig undan, enligt Dagens Industri.

H&M är ett exempel på ett välkänt börsnoterat bolag med en omsättning på ungefär 223 miljarder kronor. Det kan jämföras med de här minde kända bolagen som står i skymundan med 

Bröderna Charles och David Koch kan kännas vid på grund av sina generösa donationer till republikanska politiker, men var förmögenheten kommer från är det få som vet. De driver nämligen Koch Industries – en koncern med drygt 841 miljarder kronor i omsättning. Koncernen innehåller bland annat hygienpapperstillverkare så väl som olje- och jordbruksbolag.

En annan som är ännu större än bröderna Kochs imperium är livsmedelsjätten Cargill som har en omsättning på cirka 1010 miljarder kronor. Bolaget är 150 år gammalt och sysslar förutom livsmedelsproduktion, även med energihandel.

Här är ytterligare 5 exempel på doldisar:

En europeisk jätte som inte alla känner till är det nederländska olje- och råvaruhandelsbolaget Vitol. Bolaget startades på 1960-talet och idag håller de hus i Schweiz. Förra året omsatte de så mycket som 1279 miljarder kronor.

Ett annat bolag, som är konkurrent till Vitol är Trafigura som har sin bas i Singapore. Omsättningen är något lägre med sina ungefär 825 miljarder kronor. Trots det är Trafigura ett av världens största privatägda bolag.

Det simmar även en del okända hajar i detaljhandelsbranschen. Matbutiken Lidl, som många säkert känner till, är en del av den tyska koncernen Schwartz Gruppe. De har tillsammans med sin syskonkedja Kaufland blivit världens näst största detaljhandelskoncern med en omsättning på 712 miljarder kronor.

Albertsons är ett livsmedelsbolag med en omsättning på 494 miljarder kronor. Mannen bakom bolaget, Joe Albertson grundade sitt livsmedelsimperium på 1930-talet och anses vara en pionjär i branschen.

Kinesiska Wanda Group ingår idag i en amerikansk biokedja och en brittisk yachttillverkare och omsätter drygt 310 miljarder kronor. I början av 1990-talet blev Wanda ett av Kinas första aktiebolag. Wanda Group är ett undantag till de bolag utanför USA och Europa som annars tenderar att vara statligt ägda.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST