Nu har bostadspriserna börjat vända neråt - efter fem galna år

Bostadspriserna tog en vändning i juni och sjönk - för andra gången sedan 2012.

De senaste tre månaderna har bostadspriserna sjunkit i alla sveriges tre största städer, liksom runt om i resten av landet.

"Sist detta hände var för ett år sedan, efter den nedgång vi såg under försommaren 2016. Innan dess får vi gå tillbaka till 2012 för att finna en tremånadersnedgång samtidigt i alla storstäder och riket" konstaterar Valuegard, enligt Dagens Industri. 

Jämfört med för tre månader sedan har bostadsrättspriserna minskat 1 procent medan villapriserna har stigit med 3 procent.

"Senaste månaden backade bostadsrättspriserna något i riket, Stockholmsområdet och centrala Göteborg medan de var oförändrade i Malmöområdet och centrala Göteborg", kommenterar Hans Flink, Försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik.

Han menar däremot att nedgångar under sommarmånaderna är vanligt eftersom det inte ligger så många objekt med höga kvadratmeterpriser ute till försäljning då. Villamarknaden verkar trots det rulla på bra.

"Villamarknaden fortsätter att gå starkt. Den senaste månaden ökade priserna i riket, Stor-Göteborg och Stor-Malmö. Bara Stor-Stockholm backar något. Jämfört med samma period förra året har medelpriserna på villor i de redovisade områdena ökat med mellan 350-500 tusen kronor" tillägger han.

Antalet bostadsrätts- och villaaffärer ha nått nya rekordnivåer första halvåret 2017 med över 82 000 inrapporterade bostadsförsäljningar.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant