Kan du inte släppa jobbet på semestern? Då har du trillat ner i någon av de här fällorna

Många har svårt att komma in i semesterlunket på grund av ihärdig jobstress. 

Det är lätt hänt att trilla ner i olika fällor under semestern och jobba även när man borde vara ledig. Enligt en undersökning från Visma är anledningen att man blir lugn av att veta att man har full koll på läget även om man är borta, enligt Dagens Industri.

Om du vill ligga i solstolen och slappa med gott samvete ska du undvika de här fällorna:

Ta inte med dig datorn
Det går såklart fortfarande att svara på mejl och liknande om du har en smartphone men det är inte lika lätt. Därför underlättar det om du lämnar datorn hemma. Glöm inte att hellre ta bilder och skapa semesterminnen. Det menar psykologiprofessorn Mark Arkman, enligt Dagens Industri.

Var förberedd inför semestern
Meddela flera dagar i förväg att du ska vara ledig. Annars riskerar du att få en uppgift kort inpå som gör att du får ta med dig det på semestern. Beta också av så mycket du kan flera dagar innan så att du har så lite att göra som möjligt när det närmar sig.

Variera dig
"Har man ett tungt fysiskt jobb behöver man inte en fysiskt tung semester och motsvarande om man har ett jobb framför skrivbordet. Då kan det istället vara klokt att fokusera på kroppen och ge huvudet en paus. Genom att göra det som är annorlunda lugnar man ned systemet", säger stressforskaren Torbjörn Åkerstedt, enligt Breakit.

Maxa inte din tid
Det är trevligt att planera tid med vänner och familj men lägg inte hela ledigheten på inbokade träffar. Ta och planera in några dagar i ledigheten som ska vara helt oplanerade, där du har tid att varva ner.


NYHETSBREV


Kalendarium

SENASTE VA