Dieter Zetsche, Mercedes koncernchef Fotograf: Paul Sancya

Ännu en tysk biljätte misstänks för utsläppsfusk - i en miljon fordon

Daimler kan ha gjort en Volkswagen.

Daimler, som bland annat tillverkar bilar under märkena Mercedes-Benz och Smart, anklagas för att ha sålt bilar med en installerad mjukvara som manipulerar utsläppstester. Det skriver den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung.

Tidningen som tillsammans med de inhemska tv-sändarna WDR och NDR har genomfört granskningen menar att den Daimler ska ha fuskat med testerna med två av sina motorer i nästan tio år.

Dessa motorer bedöms finnas placerade i en miljon bilar som sålts i Europa och USA.

Enligt granskarna kan nu den tyska federala transportmyndigheten, KBA, komma att tvinga den tyska biljätten till återkallelser av dessa fordon, åtminstone i Europa. En återkallelse av de sålda bilarna i USA av motsvarande myndigheter där borta är inte helt omöjlig heller.

Landskollegan Volkswagen råkade ut för en liknande skandal under 2015 på grund av sitt fusk med utsläppen. De har sedan dess tvingats böta cirka 22,6 miljarder euro, motsvarande 217 miljarder kronor.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.