Fotograf: Jawbone

Från 25 miljarder till konkurs på två år – nu har krisbranschen skördat sitt senaste offer

Bolagets 18-åriga historia slutar här.


Nu har den tidigare så hajpade branschen för ’wearables’ skördat sitt senaste offer. Och det är ett tungt namn som faller - Jawbone.

Bolaget värderades en gång i tiden till tre miljarder dollar, motsvarande 25 miljarder kronor, men har haft svårt att hävda sig på senare tid. Igår försattes bolaget i likvidation, enligt Business Insider.

Till slut blev den hårda konkurrensen samt kvalitetsproblem för mycket för det en gång väldigt lovande , som grundades 1999. Jawbones globala marknadsandel låg som bäst kring fem procent, enligt data från Statista.

Det fanns tecken på problem i försäljningen. Vid en finansieringsruna i fjol, då bolaget drog in omkring 1,5 miljarder för att hålla igång verksamheten, halverades den tidigare värderingen ner till omkring 15 miljarder. Och i februari blev det känt att Jawbone lagt ner produktionen av konsumentprodukter och kapat banden med distributörerna. Bolaget sålde nyligen sitt kvarvarande lager av armband vidare till tredjepartsförsäljare för att täcka förluster.

Jawbones sista stora satsning var armband som förutom fysisk aktivitet skulle mäta saker som blodtryck och sömn, men enligt Business Insider misslyckades bolaget i produktutvecklingen.

Jawbones grundare och vd Hosain Rahman har dock tagit idén vidare genom att grunda spinoff-bolaget Jawbone Health Hub, som kommer att jobba med mjukvara och hårdvara mot läkemedelsbranschen. Bolaget har tagit in riskkapital, men det är oklar hur stora summor det handlar om.

Hela wearables-branschen går en osäker framtid till mötes. Jawbone-konkurrenten och globala marknadsledaren Fitbit har varit förlusttyngt länge, och tappat hälften av sitt marknadsvärde under det senaste året. I fjol förvärvade Fitbit den krisande smartwatch-tillverkaren Pebble till ett reapris. Likaså har försäljningen av Apple Watch krympt under de senaste två åren. 


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!


VECKANS AFFÄRERS SENASTE LISTOR

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Tipset: Dags att köpa kvalitetsbolaget som rasat 30% på ett år
  2. Så blev han Europas rikaste man – lyx, intriger och fientliga övertaganden
  3. Ren luft håller på att bli sällsynt lyxvara: Nu andas bara 5 procent av jordens befolkning in det
  4. Här är Nordens 10 hetaste aktier att köpa just nu
  5. Bli din egen boss! Träna upp dolda superkraften du bär inom dig
  1. Simon Blecher avslöjar: Så här ser min privata portfölj ut
  2. Kronan har fallit till lägsta nivån på nio år – nu befarar Nordea ytterligare nedgång
  3. Ericssons vändning tar analytikerna på sängen – aktien tokrusar
  4. H&M-arvingen har i tysthet dumpat miljoner aktier i bolaget
  5. Legendariska investeraren George Soros spekulation mot Norwegian slutade i katastrof: Förlorade 40% - på bara en dag

SENASTE MAGASINET: