Fotograf: Francois Mori

Storbanken: Tesla övervärderat med 100 procent

Goldman Sachs var redan innan negativ till Tesla-aktien.

Tesla föll med 7,2 procent under onsdagen och aktien stängde på den lägsta nivån på över en månad. Bakomliggande orsak var sannolikt de leveranssiffror som släpptes i tisdags och en negativ analys från Goldman Sachs under gårdagen.

Goldman Sachs var redan innan negativ till Tesla-aktien men sänkte igår sin riktkurs från 190 till 180 dollar. Om investmentbanken får rätt skulle det innebära en nedgång med 45 procent från gårdagens stängningskurs på dryga 327 dollar.

”Vidare ser vi kassaförbränningen komma att intensifieras när vi går framåt under 2017, även om vi förutser nästa nyemission komma att ske under första halvåret 2018”, skrev Goldman Sachs-analytikern David Tamberrino i en analys.

Banken menar att de befintliga modellerna, Model S och Model X, ser ut att ha nått en platå om en årlig efterfrågan på under 100 000 enheter. Detta trots att nya Model S, som börjar rulla ut senare i juli, har fler än 400 000 förhandsbokningar, enligt Business Insider.

Tesla-aktien var (innan dagens ras) sedan årsskiftet upp 65 procent, att jämföra med 8,5 procent för S&P 500, enligt Di.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.