Fotograf: TT / Henrik Montgomery

Volvos historiska drag: Då ska alla våra bilar ha elmotor

Volvo Cars lägger ner tillverkning av bilar med endast förbränningsmotor.

Volvo Cars kommer från och med 2019 att enbart börja tillverka bilar med en elmotor i sig, enligt ett pressmeddelande. 

Satsningen innebär att alla nya bilar kommer att vara antingen renodlade elbilar, laddhybrider eller milda hybrider.

”Det här tillkännagivandet innebär att vi inte längre kommer att tillverka bilar som endast drivs med förbränningsmotor”, säger Håkan Samuelsson, vd och koncernchef.

Företaget beskriver det som ett historiskt drag. Volvo blir det första stora bilmärket som satt ett ultimatum på utfasningen av förbränningsmotorer.

Volvo har tidigare uppgett att målsättningen är att sälja totalt en miljon eldrivna fordon fram till år 2025. 

Som ett led i satsningen ska bolaget lansera fem renodlade elbilar mellan åren 2019 och 2021. Tre av dem kommer att vara Volvo-modeller och de övriga två elbilar från Polestar, som är Volvo Cars prestandamärke.

”Det här handlar om kunden. Människor efterfrågar elektrifierade bilar i allt större utsträckning och vi vill möta våra kunders nuvarande och framtida behov”, säger Håkan Samuelsson.

Volvos storsatsning på elbilar har kommit igång rejält. Nyheten kommer bara någon vecka efter att man lanserade det nya sportelbilsmärket Polestar.

Volvo Cars ägs sedan 2010 av kinesiska Geely. Mellan 1999 och 2010 ägdes varumärket av amerikanska Ford, och ingick dessförinnan som Volvo Personvagnar i Volvo-koncernen.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST