Fotograf: Lindsten/Nilsson

Här kommer Teslasvenskens batterifabrik byggas

Nu är tävlingen om Peter Carlssons omtalade batterifabriksbygge snart avgjord.

Han har jobbat sida vid sida med Elon Musk. Nu har den före detta Tesla-chefen Peter Carlsson sparkat igång sitt nästa projekt på allvar. För några månader sedan avslöjade han sin plan att bygga en enorm batterifabrik som ska heta Northvolt i Sverige, enligt Di Digital.

Bygget av fabriken är ett påkostat projekt som kommer kräva närmare 40 miljarder kronor för att färdigställas.

Ett flertal svenska kommuner har tävlat om att få Peter Carlssons 'gigafactory' hos sig. Det är en möjlighet som öppnar upp för cirka 2500 nya jobb, främst för ingenjörer både från Sverige och andra delar av världen. Nu återstår endast två i tävlingen - Skellefteå och Västerås.

"Såväl Skellefteå som Västerås har mycket goda förutsättningar att kunna leverera på de fysiska parametrar som är grundläggande för etableringen vad gäller tillgång till mark, energi och goda logistiska förbindelser. Andra faktorer som vägts in är bland annat möjligheterna att attrahera kvalificerad arbetskraft, lokala förutsättningar för att skapa ett kluster av batterikompetens och engagemang från lokala beslutsfattare och näringsliv", skriver Northvolt i ett pressmeddelande enligt Di Digital.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant