Ny studie: Din plastflaska kan bli lika farlig som klimathotet

Mer och mer föroreningar hamnar på tallriken.

2021 kommer den årliga konsumtionen av plastflaskor att uppgå till mer än en halv biljon globalt. Nu varnar experter för att plasten i framtiden kan bli ett lika stort hot mot mänskligheten som klimatförändringarna. 

En ny studie från Universitet i Gent, Belgien visar att människor som regelbundet äter fisk- och skaldjur får i sig runt 11 000 plastpartiklar varje år. Detta genom att plast som inte är återvinningsbart hamnar i naturen och haven, enligt Aktuell Hållbarhet.  

Plasten bryts den ner till mikropartiklar som fåglar, fiskar och andra organismer får i sig innan det tillslut hamnar på tallriken.  

I dag tillverkas endast 6 procent av flaskorna från världens sex största dryckesproducenter av återvunnen plast. Enligt siffror från Greenpeace har en tredjedel av läskföretagen inte några mål för att öka användningen av återvunnen plast i sina flaskor. 

Sverige är ett av de länder i världen som är bäst på återvinning av plastflaskor. Statistik från Pantamera visar att det säljs ungefär 600 miljoner PET-flaskor i Sverige varje år. Under förra året återvanns 82,5 procent av dessa. Även om det är ett bra resultat så innebär det att 105 miljoner flaskor riskerar att hamna i naturen. 

Följ det senaste inom hållbarhetssverige på Aktuell hållbarhet. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST