Möt Sveriges lönsammaste Superföretag - som fixar en galen vinstmarginal i nischen ingen känner till

Familjebolaget från Västerås har knäckt koden; fixar vinstmarginal på 79 procent.

Stendals El är marknadsledare. Inom elektriska slutbleck. Det är en liten, men ytterst lönsam, del av en annars gigantisk låsmarknad i Sverige. Av fjolårets lista över Sveriges 580 Superföretag är Stendals El det mest lönsamma med en vinstmarginal på hela 79 procent.

”Fjolårsresultatet var en aning dopat av reavinster på aktieförsäljningar men i snitt har vi legat på en vinstmarginal på cirka 60 procent de senaste åren”, berättar Fredrik Stendal, företagets vd och delägare.

Fredrik Stendal, och hans två bröder Olov och David, driver verksamheten tillsammans. Men då, 1974 när Stendals El grundades, låg fokus på något helt annat än säkerhetsdörrar. Då var det verksamhet inom gruvindustrin som gällde.

Testa VA Insights gratis!

Det här är en artikel från Veckans Affärer Insights - en digital premiumprodukt från Veckans Affärer. Veckans Affärer Insights är ditt nya inspirerande arbetsverktyg. Du som ännu inte är prenumerant kan prova gratis i 30 dagar!

”Vi gjorde automatiseringar för gruvhissar. Farfar var också i branschen, men som anställd på Asea. Sedan lämnade han Asea och började jobba ihop med min pappa.”

Där någonstans, i gruvan, föddes idén till dagens Stendals El.

”Det fanns ett behov att säkra upp dörrar till hisschakt i gruvor, dörrar som tidigare vari t olåsta eller bara stängda med en enkel hasp. Då tog vi fram vårt första ellås, Step 1”.

Sakta men säkert tog sig Stendals El upp ovan jord och fokuserade allt mer på låsning av säkerhets- och utrymningsdörrar. Den tragiska diskoteksbranden vid Backaplan utanför Göteborg i oktober 1998, där över 60 ungdomar miste livet, blev en väckarklocka för synen på utrymning i Sverige.

”Vi hade ganska länge legat och harvat runt en omsättning på 3 miljoner kronor men då ökade försäljningen. Utrymning i kombination med ellåsning var något som saknades på marknaden och vi kunde kombinera låsning av dörren med utrymning på ett nytt sätt och därmed förhindra att utrymningsdörrar skulle behöva blockeras för att obehöriga inte skall kunna ta sig in. Det blev en framgång.”

”När det måste fungera”. Det är den devis företaget jobbar efter.

”I Sverige finns det väldigt höga krav på hur en dörr ska fungera vid brand och utrymning men vi har också varit väldigt duktiga på att ta in vad marknaden vill ha. Vi jobbar exempelvis med en norsk distributör som har varit väldigt drivna och alltid sett till att vi fick reda på kundernas behov. Idag löser vi flera hundra dörrfunktioner med våra produkter. Det är därför vi tar stora objekt som exempelvis Mall of Scandinavia och Nya Karolinska.”

Men Stendals El har inte bara lyssnat på kundernas behov, de har också hjälpt dem med en lösning när det stora bjässarna som Assa Abloy gått bet.

”När kunderna inte kunde lösa dörrfunktionen så kom de till oss. Vi försöker alltid hjälpa kunden med nya produkter eller nya montagesätt.”

Att de var tidigt ute, adderade lite extra teknik och tog patent är andra delar av förklaringen till hur Stendals El kunnat bli så framgångsrikt. Att ständigt produktutveckla är en annan.

”Nu är bolaget så stort att det inte bara är nischprodukter som gäller. Nu är vi marknadsledande och säljer stora volymer till en bred kundgrupp.”

Att bli framgångsrik i låsbranschen kräver uthållighet.

”Vi pratar om en trög marknad. Allt handlar om förtroende. Det är svårt att ta sig in och det har tagit väldigt många år för oss att gå från en liten problemlösare till att leverera större volymer. Att vara lyhörda och lösa olösta tekniska problem på marknaden har varit nyckeln.”

Nu hägrar exportmarknaden för Fredrik Stendal och hans 36 anställda, som hittills främst fokuserat på försäljning i Sverige och Norge.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST