Fotograf: Henrik Montgomery / TT

I natt blir dina gamla pengar värdelösa

Idag är sista dagen att växla in gamla pengar.

Idag är det sista dagen du kan betala med de gamla mynten och sedlarna innan de skrotas för gott. Riksbanken uppskattar att det finns det pengar värda 8,2 miljarder kronor som fortfarande inte har lämnats in, enligt Aftonbladet.

Har du gamla pengar du vill bli av med? Så här gör du:

Gäller det mindre belopp ska de i första hand användas i butiker så gott det går. Vissa butiker ska dock ha en maxgräns för antal mynt som får växlas in, så ta inte med dig en påse full.

Lyckas du inte spendera dina sista slantar innan klockan slår tolv i natt behöver du inte oroa dig – det finns mer tid. Du kan lämna in pengarna på banken i några månader till, men det finns några saker som kan vara bra att veta;

Det är bara vissa kontor som hanterar kontanter och tar endast emot det från sina egna kunder. Några, som till exempel Forex och Handelsbanken tar även ut en avgift för inväxling.

"Vi har runt 300 kontor med kontanthantering vilket är mer än andra banker tillsammans. Så vi tar vårt ansvar. Det är tungt arbete för personalen och en arbetsmiljöfråga", säger Johan Wallqvist, presschef vid Handelsbanken enligt Aftonbladet.


Bankerna tar emot mynt fram till och med 31 augusti 2017 och sedlar till och med 30 juni 2018.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant