För 15 år sedan såg han något ingen annan såg - idag styr han börsens bäst bevarade hemlighet

För 15 år sedan såg succéentreprenören från Växjö något som inte andra såg. 

Jan Älmeby såg molnet redan för 15 år sedan. Ett teknikskifte som idag ligger till grund för börsens bäst bevarade hemlighet – NGM-noterade Fortnox som också är ett av Sveriges Superföretag.

”Tack vare att han tidigt lyckades identifiera ett skifte från stationära datorer till molndrift blev Fortnox först i bokföringsnischen”, säger Nils Carlsson som i sammanhanget är en nykomling. Han klev in som vd i fjol.

På Framtidsvägen 12 i Växjö fanns ett färdigdukat bord. Eller vad sägs om en tillväxt på 30 procent till 204 miljoner i fjol med en rörelsemarginal på 21 procent.

Testa VA Insights gratis!

Det här är en artikel från Veckans Affärer Insights - en digital premiumprodukt från Veckans Affärer. Veckans Affärer Insights är ditt nya inspirerande arbetsverktyg. Du som ännu inte är prenumerant kan prova gratis i 30 dagar!

Om det inte imponerar så kanske en uppgång med 1 421 procent på börsen de senaste fem åren gör det. Eller ett marknadsvärde på 2 miljarder kronor?

För två år sedan kvalade Fortnox också in på Veckans Affärers lista över Sveriges Superföretag, något som bara någon tiondels promille av alla svenska bolag lyckas med.

Jan Älmeby startade Fortnox 2001, men under ett decennium jobbade bolaget i det tysta med att utveckla tekniken, plattformarna och modulerna. För teknikförändringar är en sak. Beteendeförändringar en annan. Det var först för fyra, fem år sedan bolaget började flyga med sikte på det moln där kundernas bokföring placeras.

”Bokföringen ska vara tillgänglig var du än är. Du ska kunna sitta i Spanien som småföretagare, eller dela din redovisning med din revisor utan att behöva kånka på tunga pärmar.”

Fortnox har också som ingen annan i branschen lyckats ta sig in på byråmarknaden och har idag avtal med alla stora aktörer.

”Konsulterna i byråer som Ernst & Young bokför i vår programvara. Vi är unika där, ingen annan har en sådan stark ställning. Det ger oss ett förtroende och en stämpel att vår programvara är bra, även om vi är förhållandevis små.”

Just förtroende är en av hörnpelarna och nära kopplat till namnet Jan Älmeby valde för sin skapelse.

”Med Fortnox vill vi kommunicera förtroende att ta hand om deras käraste ägodelar.”

Vid en första anblick kan Fortnox lätt viftas bort som ytterligare en av marknadens tråkiga utvecklare av bokföringsprogram. Men inget kunde vara mer fel.

Framgången är enligt Nils Carlsson ett resultat av att Fortnox alltid valt att göra tvärtemot alla sina konkurrenter.

”Vi är smålänningar och det kan tyckas vara floskler, men att vara personliga, lyssna på kunderna och göra en programvara som är tilltalande och förståelig är vårt recept. Vi har valt grönt som varumärkesfärg, det är enligt forskning enkelt att tycka om. Istället för att det ska vara jobbigt att göra sin bokföring ska man bli lite överraskad och få en wow-känsla.”

Idag är Fortnox marknadsledare och har växt om Visma, ytterligare en av Jan Älmebys skapelser. Strategin fungerar och bolaget växer så det knakar. Så vad blir Nils Carlssons bidrag?

”Jag har kommit in i ett läge där hela branschen ska ändra arbetssätt. Vi uppskattar att cirka 30 procent använder molntjänster i Sverige idag, så det finns 70 procent att jobba med. Vi ska fortsätta att vara innovativa och jobba ännu mer mot Sveriges småföretagare. Framtiden för oss handlar om automatisering, men även att göra våra program intelligentare.”

Det finns inga planer på att expandera utanför Sverige. Däremot finns det en diskussion om att byta lista från den undanskymda tillvaron som NGM:s absolut enda miljardbolag.

”På senaste stämman fattades ett beslut om att utvärdera om vi är på rätt lista.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST