Fotograf: Joel Nilsson

Svensken som rankas tvåa bland Europas tech-investerare – har såväl Spotify som Izettle på sin lista

När Forbes för andra gången i rad rankar Europas tech-investerare hamnar svenska Pär-Jörgen Pärson, partner på Northzone, som nummer två.

Pär-Jörgen Pärson, partner på Northzone, är superinvesteraren som ”upptäckte” Spotify och investerade stort i både Avito och Izettle. Nu hamnar han på Forbes lista bland Europas hetaste investerarare inom tech. 

Nyligen prydde han även Veckans Affärers omslag. I magasinet avslöjar han vilket succébolag han sumpade, hur hans hårdrocksintresse blev till managementfilosofi och hur det gick till när han lyckades få sparken från McKinsey – två gånger. 


Foto: Joel Nilsson

Som nummer ett på Forbes rankning ”Midas List Europe”,  hittar man Jan Hammer, partner på Index Ventures. Han har klättrat från plats fyra i fjol, bland annat tack vare investeringar i bolag som holländska Adyen, amerikanska Robinhood och brittiska Transferwise.

En annan högt rankad svensk på listan, nummer fem, är Fredrick Cassel, partner på Creandum. Han har bland annat lett Creandums investeringar i de svenska bolagen Cint och Videoplaza och i brittiska Depop.

Värt att nämna är också Robin Klein, partner på brittiska LocalGlobe, som bland annat investerat i svenska Furhat Robotics.

Flest rankade investerare står Accel för, totalt fem av listans 25 personer. Index Ventures hamnar två med totalt tre investerare.

Årets lista innehåller åtta nykomlingar, två av dem rankas som bland de tio bäst, och fyra kvinnor. Storbritannien står för flest namn, totalt 16, Israel har fyra och Sverige och Schweiz två namn vardera.

Här är Forbes top 10 tech-investerare i Europa: 

Rank

Name

Title/Country

1

Jan Hammer

Index Ventures

2

Per Jorgen Parson

Northzone

3

Sonali De Rycker

Accel

4

Robin Klein

LocalGlobe

5

Fredrik Cassel

Creandum

6

Tom Stafford

DST Global

7

Klaus Hommels

Lakestar

8

Michael Eisenberg

Aleph

9

Saul Klein

LocalGlobe

10

Itzik Parnafes

Battery Ventures


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST