Fotograf: Susan Walsh

Nu drabbas Sverige av Trumps förbud

Trumps kontroversiella inreseförbud blir nu verklighet.

Nu inleds Trump-regeringens inreseförbud som ställer nya krav på de som vill söka visum i USA – ett förslag som tidigare nekats av lägre instanser men nu tillåtits av USA:s högsta domstol. 

Enligt det nya förbudet kommer resenärer från sex olika länder drabbas speciellt av reglerna. Länderna det rör sig om är Syrien, Libyen, Sudan, Somalia, Iran och Jemen. Inresande från dessa länder måste numera visa att de har en nära familje- eller affärskontakt för att få sätta sin fot i landet. 

För de som reser från Sverige kan detta innebära att man kan bli nekad redan innan man lyckas kliva på planet om man inte kan bevisa att man har en nära kontakt i USA.  

"Det här berör medborgare från de aktuella länderna oavsett varifrån de flyger. Vi förhåller oss till reglerna, så det kan bli så att vi måste neka någon ombordstigning, säger Fredrik Henriksson", presschef på flygbolaget SAS, till TT.

Sedan förbudet infördes, under natten svensk tid, har det än så länge varit lugnt på flygplatserna enligt AP. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.