Fotograf: Fortune Live Media/Flickr

Visa köpte just in sig i Klarna – det öppnar upp en gigantisk marknad för svenskarna

Bara dagar efter att Klarna godkändes som bank går kreditkortsjätten in som ägare.

Kreditkortsjätten Visa köper en aktiepost i Klarna och bildar ett strategiskt partnerskap med företaget, rapporterar Bloomberg News.

Det strategiska partnerskapet är en följd av båda företagens strävan efter att expandera utanför sina kärnmarknader.

Avtalsvillkoren är inte kända, men Klarna planerar att emittera aktier som en del av transaktionen har Klarnas kommersiella chef Michael Rouse sagt i en intervju.

Rouse sade att samarbetet med Visa kan stärka Klarnas position på marknader där kreditkort är mer populärt än faktura som betalningslösning. Ett par marknader det inbegriper är Nederländerna, Storbritannien och framförallt USA, en marknad som Klarna har försökt komma in på sedan september 2015.

Liksom PayPal har Klarna historiskt placerat sig som ett alternativ till kreditkort som Visa.

"Vi har varit lite fiender i det förflutna när det gäller att konkurrera och hur vi gick till marknaden", säger Rouse om Visa.

Jim McCarthy som är Visas vice vd för innovation och strategiska partnerskap hävdar att investeringen kommer att göra det möjligt för Visa att nå fler inom mobilhandeln, särskilt i Norden och Tyskland. Både McCarthy och Rouse sa att det var för tidigt att säga exakt vilka nya produkter eller betalningsalternativ Visa och Klarna kan utvecklas.

Visa har tidigare gjort strategiska investeringar i teknikinriktade betalningsleverantörer såsom Stripe and Square. Under 2014 investerade Visa också i startupen LoopPay som är verksamma inom digitala plånböcker, en startup som Samsung köpte för 250 miljoner dollar 2015.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.