Det här är världens farligaste flygbolag - som du aldrig borde resa med

Här är flygbolagen du aldrig borde resa med.

Om du är ute på en längre resa, blir det många gånger ett inrikesflyg med mindre kända flygbolag. Inför nästa exotiska resa kan det vara bra att ha koll på vilka flygbolag som är de farligaste.

Inget av de farligaste flygbolagen nedan har fler än två av sju möjliga stjärnor på AirlineRatings.com:s ranking. Det skriver escapehere.com, som sammanställt listan.

Alla bolagen på listan är även svartlistade av EU, vilket betyder att de inte får flyga inom det europeiska luftrummet.

Här är världens 13 farligaste flygbolag:

13. Yeti Airlines
"Precis som alla nepalesiska flygbolag, är Yeti svartlistat i Europeiska Unionen, och har inte uppfyllt några av kraven för internationella säkerhetscertifikat" skriver escapehere.com.

Men företaget mäktar faktiskt med ett populärt sightseeing-flyg kring världens högsta berg Mount Everst.

12. Sriwijaya Air
Indoensiens tredje största flygbolag.
"Det här flygbolaget har haft en rad olyckor vid landningsbanan som har lett till skadade passagerare och flygplan".

11. Air Bagan
"Med två olyckor och en handfull dödsfall ser Bagan [från Burma] trots allt ut att vara något säkrare än många andra på listan, särskilt eftersom de snart lär uppfylla kraven för ett internationellt säkerhetscertifikat" skriver escapehere.com.

10. Susi Air
"Efter ett tungt årtionde av krascher har amerikanska ambassaden [i Indonesien] nu förbjudit dess personal att flyga med det här bolaget. Eftersom flygplanen är små: förvänta dig inte någon annan personal än piloterna".

9. Merpati Airlines
Merpati är ett statligt flybolag i Idonesien, grundat 1962. Hela 6 av dess flyg har varit inblandade i allvarliga olyckor, med ett 50-tal dödsfall som resultat. Bolaget har svåra finansiella problem, och dess framtid är högst osäker.

8. Daallo Airlines
Daallo från Somalia har inte orsakat några dödsfall; men flera incidenter har skett, inklusive ett terrorhot då en passagerare försökte komma ombord med sprängmedel.

7. Ariana Afghan Airways
Ariana har varit svartlistat i Europa sedan 2006. Det afghanistanska bolagets långa historia (grundat 1955) och dåliga säkerhet har bidragit till 19 olyckor som sammanlagt krävt 154 liv.

LÄS MER: Det här är världens längsta flygrutter

6. Bluewing Airlines
Det här surinamesiska bolaget grundades 2002 och flyger en del internationella rutter till grannländerna. Det är särskilt propellerflygplanen av modellen Antonov28 som har stått för de värsta olyckorna.

5. Tara Air
"Tara Airs flygsäkerhet är milt sagt dålig" menar escapehere.com. Åren 2010-2011 skedde tre olyckor med småflygplan som krävde 22 liv. Det bergiga landskapet i Nepal gör flygen med Tara Air (dotterbolag till Yeti på plats 13) extra riskabla.

4. Lion
Indonesiens största privatägda flygbolag, grundat vid millenieskiftet, har expanderat kraftigt på de senaste åren till över 80 destinationer i världens största örike. Men flera olyckor och dödsfall har svärtat bolagets rykte.

Och piloternas uppförande hjälper inte: flera har åkt fast för innehav av metamfetamin.

3. Nepal Airlines
Nepals första flygbolag har en del internationell verksamhet, men är förbjudna från att flyga i Europa. Den senaste olyckan 2014 gjorde att 18 människor miste livet.

2. SCAT Airlines
Kazakstanska SCAT grundades 1997, och har inte fått någon flygande start. Deras värsta olycka år 2013 tog 21 liv. Den skakiga prestationen har gjort att SCAT inte har någon internationell säkerhetscertifiering, och får hålla sig till inrikesflyg.

1. Kam Air
Det här flybolaget från Afghanistan har under de senaste 12 åren råkat ut för flera olyckor, samt terrohot. Den värsta olyckan krävde 104 liv. Bolaget har blivit bannlyst från att flyga inom såväl USA som EU.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST