Det här är de 9 dummaste sakerna du kan göra med dina pengar – som hindrar dig från att bli rik

Använder du dina pengar på ett smart sätt?

Din livsstil överstiger din budget
Det är lätt att livsstilen går i inflation när karriären kommer igång och lönerna stiger. Lägg åt sidan en viss procent av dina inkomster varje månad, och öka den andelen lika mycket som lönen ökar.

Du spenderar pengar på fel saker
Onödiga utgifter är en stor bov som hindrar dig från att bygga förmögenhet – oavsett vilken finansiell nivå du vill lägga dig på. Genom att dra ned på dina kostnader får du mer pengar över till att spara eller investera.

Du har inte koll på ditt kassaflöde
”Du måste ha koll på vart dina pengar tar vägen, och du måste säkerställa att du får in mer pengar än du gör av med” säger finansiella planeraren Brad Sherman till Business Insider Nordic, och poängterar att en budget är det enda sättet att ta kontroll över ditt kassaflöde.

Du har inga uppsatta sparmål
”Gör sparandet till ett intresse och något du är stolt över och som du tycker är roligt” skriver den anonyme svenske författaren till boken ”Miljonär innan 30 och pensionär innan 40”.

Du har inte börjat investera
"Om en person väntar med att investera... kommer den framtida konsekvensen bli att man tjänar omkring 850 kr mindre per dag. Anledningen till det är just att man missar den långsiktiga möjligheten som ränta-på-ränta ger."

Det säger Wall Street-veteranen Sallie Krawcheck, som tidigare arbetat som vd och finanschef på Merrill Lynch Wealth Management respektive Citigroup.

Du använder inte karriären som en finansiell tillgång
”Din karriär är din viktigaste finansiella tillgång. Att inte jobba för att maximera din karriär och inkomst kan kosta dig miljoner. Ta fram en plan för att få ut så mycket som möjligt av din karriär” skriver mannen bakom ESI Money – som själv gick i pension i 50-årsåldern med en förmögenhet på 3 miljoner dollar, motsvarande cirka 26 miljoner kronor.

Du betalar för finansiell rådgivning
Det bästa sättet för genomsnittspersonen att tjäna pengar på marknaden är genom att investera i passiva indexfonder, enligt John C. Bogle, grundare av investmentbolaget Vanguard Mutual Fund Group. 

”Det är ett enkelt koncept som garanterar att du kommer vinna spelet som de flesta andra investerare – sett som en grupp – kommer att förlora” skriver han in sin bok "The Little Book of Common Sense Investing."

Du har köpt bostad som en investering
Att äga bostad är inte ett sätt att bli rik – med alla inblandade kostnader och inflation är det inte garanterat att du kommer tjäna några stora pengar på att göra bostadskarriär.

”Ett hem är ett bruksföremål, inte en investering” säger finansiella rådgivaren Eric Roberge till Business Insider Nordic.

Du sparar pengar på traditionella sparkonton
En av tio vuxna svenskar (mellan 20 och 80 år) har nu minst en miljon kronor på sparkontot, enligt en Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av banken SBAB. Detta trots att traditionella sparkonton idag ger antingen noll-eller minimal ränta. 

Se till att du har sex månaders kostnader i en buffert för nödsituationer, och flytta sedan ditt sparande till sparformer med högre avkastning, rekommenderar finansiella planeraren Mary Beth Storjohann.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Jättelik SAS-strejk rycker närmare – kunder erbjuds omboka sina biljetter
  2. Är fri frakt på väg bort inom e-handeln? Zalandos helomvändning kan vara början till slutet
  3. Rekordkvartal får specialisten att rusa på börsen – allt om dagens rapporter
  4. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent
  5. 5 stekheta aktier du borde plocka in i portföljen
  1. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  2. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  3. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  4. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  5. Googles innovationschef: Snart kan du koppla upp din hjärna mot molnet och nå oändlig intelligens

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.