Nu varnar Nordea för virus som kapar ditt login – så skyddar du dig

Nordea varnar nu för virus som används för att kapa dina inloggningsuppgifter.

Nordea går nu och varnar allmänheten för ett nytt virus som används för att kapa inloggningsuppgifter och i värsta fall flytta pengar från kundernas konton.

Viruset sprids via länkar eller bilagor i mejl, som är särskilt inriktat på nordiska marknaden och banker.

Janina Pfalzer, pressekreterare på Nordea, säger att en varningssignal är om en ruta med texten ”vänligen vänta” dyker upp när man försöker logga in.

”Vi vet inte helt säkert, men vi har fått indikationer på att man då får upp en ruta med texten ’vänligen vänta’. Då kan man försöka logga in från en annan dator, men om man får upp samma ruta igen så kan det vara vi som har problem” säger hon till SvD.

Kunder som stöter på problem uppmanas ringa till Nordea först, innan de ringer till polisen.

”Du ska blixtsnabbt ringa din bank, innan du ringer polisen. Det är bara banken som kan stoppa en transaktion och du har oftast ett tag på dig att göra det innan det är för sent” säger Jan Olsson, förundersökningsledare på Polisens nationella bedrägericenter till Aftonbladet.

Han uppmanar också att kolla det står ”https” och inte ”http” i URL:n, samt den ”efterföljande strängen”. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.