11 enkla sätt att tjäna pengar utan att jobba för dem

Tjäna extra pengar utan att jobba mer, genom att vara smart.

1. Investera i indexfonder
Att bli rik på aktier kräver en viss kompetens – men att investera i indexfonder är ett sätt för icke insatta att tjäna pengar, även om risken finns att du också förlorar pengar.

2. Extraknäck i reklam
Om du bor i en storstad går det att tjäna extra pengar som statist ibland annat reklamfilmer. I Sverige förmedlas till exempel statistjobb genom sajterna statist.se och Stagepool.

3. Sälj gamla böcker på Amazon
Lägg alla dina böcker du inte vill läsa igen i en låda och skicka till Amazon. Varje gång en bok säljs tar de en andel och du får resten, skriver BI.

4. Använd referenslänkar på din sajt
Om du har en egen hemsida eller blogg och diskuterar en produkt: använd referenslänkar. Sajter som Amazon låter dig lägga en bit kod i en särskild produkts URL. Om någon köper den produkten via just den URL:en får du en procent av intäkterna från köpet, tipsar Jacob Shamsian i BI.

5. Investera i aktier med hög avkastning
Bolaget på stockholmsbörsen som ståtar med den högsta direktavkastningen är Tele2 med nästan 8 procent, enligt Bloombergs prognos. Läs om fler aktier med hög avkastning på VA Finans.

6. Gör en guide på YouTube
Även om det nyss blev lite svårare att tjäna pengar på YouTube är det fortfarande fullt möjligt – om du är expert på något; dela med dig av dina kunskaper i en video-serie.

7. Se till att tjäna royalties
Om du producerar eget kreativt innehåll kan du få royalties – det vill säga; personer och företag betalar för att använda dina kreativa verk eller tillgångar. Genom att registrera dig på Stim, Dramatikerförbundet eller någon annan upphovsrättsorganisation ser du till att du får royalties utbetalda. Det går även att handla med royalties på Royalty Exchange, skriver Inc.

8. Hyr ut lägenheten medan du är på semester
Tack vare aktörer inom delningsekonomin som Airbnb är det hur enkelt som helst att hyra ut din bostad, vare sig det handlar om din huvudbostad när du är på semester eller om du äger extra fastigheter. 

9. Installera en autoresponder
En autoresponder kan användas för att sälja produkter, tjänster och medlemskap – genom att kunder lämnar sin mejladress på din sajt för att sedan få ett automatiserat mejl med en länk till nedladdningsbart material. Ett exempel på en autoresponder är OptinMonster, skriver entreprenören John Rampton.

10. Sälj dina bilder online
Vem som helst kan ladda upp sina bilder på stockfototjänster som Shutterstock and iStock – och när någon laddar ner dina bilder får du en ersättning utbetald, skriver BI.

11. Flytta dina sparpengar till en nischbank
På de svenska storbankerna sitter dina pengar på nollräntekonton och äts upp av inflationen – medan flera nischbanker och kreditmarknadsbolag med statlig insättningsgaranti fortfarande erbjuder en viss sparränta.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST