Fotograf: Kristofer Hedlund

Ingen trodde på den stökiga 14-åringen som jobbade på pizzeria – idag är hon toppchef och Sveriges coolaste innovatör

Framgångsrika 31-åriga entreprenören Ishtar Touailat, berättar för första gången om sin tuffa uppväxt, och den otroliga resan till en toppkarriär.

Supertalangen som ingen trodde på. Nu är hon även en av näringslivets mäktigaste kvinnor 2018.

Ishtar Touailat flyttade hemifrån som 14-åring och jobbade på pizzeria till 5 på nätterna. Idag är hon innovationschef på Nordens största IT-konsultbolag med ansvar för utvecklingen inom områden som AI, machine learning, fintech, deep learning och digital hälsa.

Framgångsrika 31-åriga entreprenören Ishtar Touailat, berättar för första gången hur hon fick fly en missbrukande pappa som 12-åring, åkte jojo mellan kompisars föräldrahem innan hon som 14-åring fick jobba på en pizzeria till sent in på nätterna för att ha råd med att betala räkningarna för sin första lägenhet.

Efter en rad framgångsrika entreprenörsprojekt är hon nu även innovationschef för it-jätten Tieto, där hon vill förbereda kvinnor överlag för AI-samhället.

"Jag är öppen som person, men har haft svårt att prata om min uppväxt och försökt skydda min familj trots att den gjorde mig illa", säger Ishtar Touailat.

Nu väljer hon att ta bladet från mun då hon hoppas att det ska hjälpa unga tjejer i utsatta situationer att inse att det går att komma stärkt ur dem.

"Mitt starka psyke och tilltro till mig själv har möjliggjort att jag hela tiden kunnat förändras till bättre versioner av mig själv."

Ishtar Touailat har energi som få, är socialt begåvad och en visionär av guds nåde och utmärkelserna har haglat över henne.

Veckans Affärer utsåg henne till en av årets Innovationsänglar 2015, Tieto till årets IT-kvinna 2016 och Veckans Affärer korade henne även till en av Årets 101 Supertalanger tidigare i år.

På sin redan digra meritlista kan hon nu addera titeln innovationschef för it-konsultjätten Tieto, där hon bland annat jobbar med frågor som artificiell intelligens, AI.

"AI-skiftet har redan skett hos stora bolag. Tieto har exempelvis AI:n Alicia T i en av deras ledningsgrupper. Jag räknar med max 5-8 år innan hela det urbana samhället präglas av AI och är övertygad om att man i framtiden skrattar åt hur vi kunde jobba 8-17 för att ha råd att leva."

Den stora frågan handlar om vad vi gör med all tid som vi kommer att få över? Kommer vi att ge tillbaka till andra eller girigt roffa åt oss?

Här menar Ishtar Touailat att vi genom AI har en unik chans att återuppbygga mycket av det som har förstörts i kölvattnet av vår snabba frammarsch.

Men precis som att AI kan få ordning på miljöproblem och annat finns stora faror.
Det gör att hela samhället – inte minst näringslivet – måste stanna upp och ta sig en rejäl funderare över hur man får ut det bästa av tekniken, enligt Ishtar Touailat.

Vid Stockholm Tech fest i september ska Tieto under Ishtars ledning introducera en AI- och data-inkubator för att hjälpa startups och andra bolag att förstå hur AI och maskininlärning kan göra dem mer relevanta och skalbara.

Få hade nog kunnat ana vad Ishtar Touailat skulle åstadkomma senare i livet.

Blott 8 månader blev hon bortlämnad till mormor och morfar och det var först vid 4 hon började lära känna sina föräldrar.

Efter att ha åkt jojo mellan mamma i Stockholmsregionen och pappa i Eskilstuna flyttade hon till pappan.

Men dennes missbruksproblem gjorde situationen ohållbar, enligt  Ishtar Touailat.

"Pappa var en respekterad universitetslärare, men en helt annan person privat."

Hon kunde känna sig lika föräldralös som Mowgli i Djungelboken som 12-13-åring, men det tog 15 år innan hon berättade för närmaste vännerna om hur eländig situationen hade varit.

Inom henne fanns alltid en stark tro på att allt skulle ordna sig, men hon kan än idag minnas hur hon slussades mellan kompisarnas föräldrahem och grät på toaletter när hon på nära håll fick se hur familjer egentligen ska fungera.

Efter att ha kuskat runt i 2 år flyttade hon till egen lägenhet som 14-åring. Det blev jobb på en pizzeria för att få ekonomin att gå runt – stället hade öppet till 5 på morgonen på helger.

Så höll det på några år.

I andra ring bidrog den tuffa situationen till 64 procents frånvaro och hon stämplades som stökig där det kunde räcka med att glömma en penna för att bli utkörd. Då hon ändå insåg att bra betyg kan ge andra möjligheter räckte det med att ögna igenom kompisarnas anteckningar för att prestera väl på prov.

När hon gick ut med bra betyg reste sig vännerna upp i skolsalen och skrek hur orättvist det var att hon med tanke på sin höga frånvaro fick så bra betyg.

Då skolan var över fanns varken tid eller pengar att hitta sig själv som många av hennes vänner gjorde, utan Ishtar Touailat hann bli både restaurangchef och senare butikschef innan hon insåg att hennes kall var att få ge tillbaka genom att arbeta med marginaliserade grupper.

Hon började bland annat som flyktingsamordnare åt Röda Korset. Sedan blev det studier i sociologi vid Stockholms universitet, där en frustration skulle bana väg för hennes första bolag.

Sista året märkte hon att vissa studenter fick vänta med exjobb till året efter eftersom universiteten inte kunde erbjuda tillräckligt med platser

Efter att ha djupdykt i rapporter, kontaktat rektorer och intervjuat nära 600 studenter utvecklade hon en webb-baserad matchningsfunktion och Studentkompetens såg dagens ljus.

Hon kan än idag minnas hur hennes belackare kunde oja sig över att en sådan som "hon" skulle studera och nu även starta bolag, men pengarna började snart trilla in.

På den tiden var hon nästan ensam kvinnlig entreprenör och sågs som "lallare" i stället för den rockstjärnestatus entreprenörer har idag.

På investerarträffar höll hon masken enligt devisen "fake it til you make it" för att senare slå upp ord som bootstrapping.

Träffarna fick henne att inse att en brist på kvinnliga förebilder i entreprenörsvärlden bidrog till bristen på kvinnliga entreprenörer.

Då drog hon på konsultbasis igång en starta-eget-kurs för Stockholms universitet.
Kursen sker två gånger per år och är alltjämt Europas största entreprenörskurs, enligt Ishtar Touailat.

"14 000 blivande entreprenörer har gått under sju år."

Ett framgångsrecept gick ut på att använda sitt breda kontaktnät för att få billiga rentav gratis föreläsare. Det gjorde att deltagarna kunde gå gratis.

"Jag blev kallad startup-queen, startup-Mama och startup-världens Moder Teresa, haha."
Hon gjorde också kursen populär genom att få dit talare som Skype-grundaren Niklas Zennström, Spotify-grundaren Martin Lorentzon, prins Daniel och Klarna-grundaren Niklas Adalberth.

Dessa fick besvara udda frågor som när man senast grät sig till sömns.

"Det skiter sig ofta med familjen och relationer för många entreprenörer. Så det blir lätt att man hamnar i en emotionell karusell och jag ville visa upp att entreprenörslivet var allt annat än lyx och flärd."

I nästa skede insåg hon att det också krävdes en bootcamp för att få rejäl fart på idéerna från starta-eget-kursen.

Efter att ha äskat pengar från Länsstyrelsen för ett pilottest dröjde det bara ett par veckor innan 10-12 aktiebolag bildats, varav ett blott en månad senare vann Stockholms Innovationsstipendium.

Sedan valde hon att "gasa" ytterligare genom att dra igång Women in Business Accelerate och på så sätt få fram fler framgångsrika bolag med kvinnliga grundare.

Årsskiftet 2012/2013 fick hon i uppdrag av näringsdepartementet att bygga upp ett innovationskontor på Stockholms universitet.

"Jag tänkte att det säkert är döden att jobba inom en myndighet, men insåg som ung invandrartjej att det var en sfär jag måste lära mig och att man bara får en sådan chans".

Hon kan än idag förfäras över att 95 procent av allt riskkapital går till män – då är också allt statligt stöd inräknat.

"Det handlar inte om jag vill kvotera kvinnor mot män, utan att skapa lika förutsättningar för alla."

I höst skalar hon upp ytterligare genom att dra igång techprogrammet och nätverket, Women of Machina.

Här är tanken att kvinnor genom tre moduler: teknik, innovation och affärer - ska drillas i hur man genom AI, innovativa processer och disruptiva nya affärsmodeller kan driva tillväxt och förbättra sina chanser att göra sig relevant idag och i framtida roller.

"Idag tillhör Sverige världstoppen inom innovation, men vi måste arbeta aktivt med att inkludera alla grupper i vårt samhälle i fortbildandet av AI eftersom morgondagen snart är här."