Nu är det här bolaget nya Fingerprint – och investerare älskar dem

Här är den nya älsklingen.

Mjukvarubolaget Terranet noterades på First North den 30 maj, och har blivit en succé.

Aktiens teckningskurs för nyemissionen var 14 kronor, och har som högst nått 44 kronor. Under tisdagen handlades aktien kring 31 kronor – det vill säga en uppgång på över 100 procent.

”Under juni har omsättningen i Terranet varit fyra gånger högre än i Volvo hos Nordnet. Det är bisarrt förstås och helt frikopplat från bolaget Terranet”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet till Di.

Nu pekas Terranet ut som ett nytt Fingerprint, ett annat bolag som har lockat till sig många traders. Men Joakim Bornold höjer ett varningens finger för privatsparare.

”Jag vet att det är många traders som tjänat mycket pengar på Fingerprint och som har fått blodad tand. Det är inget fel med att de tjänar pengar, men det här bör man vara medveten om som privatsparare.”

”Traders dras som flugor till socker när det blir en sådan här likviditet i en aktie. Det blir en uppgångsspiral som föder likviditet. Men förr eller senare avtar både uppgången och likviditeten eftersom de inte är fundamentalt motiverade.”

Joakim Bornold poängterar att uppgångar av det här slaget i mindre bolag på First North och Aktietorget tenderar att inte vara kopplade till bolagets prestation, utan drivs snarare av spekulation.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.