Nu kan du mobilsurfa fritt i hela EU – men det finns 4 problem

Så funkar de nya reglerna för roaming inom EU.

Äntligen slipper du betala saftiga avgifter för att använda mobilen i resten av EU. Enligt EU-beslutet som kallas ”Roam like at home” får teleoperatörerna inte längre ta ut roamingavgifter inom unionen från och med torsdagen den 15 juni. Då slopas även extra avgifter för samtal och sms.

Men innan du slår på mobildatan i luren finns det några saker att hålla koll på.

”Har du fri surf i dag innebär det inte att du har fri surf i EU. Det finns en formel som gör att operatörerna kan begränsa surfen och det beräknas på det abonnemang du har i dag”, säger Camilla Brogren, kommunikationsansvarig på Telekområdgivarna, till Dina Pengar.

Aftonbladet listar omständigheter då roamingen ändå kan kosta:

1. Begränsning av EU-surfpott
Enligt Post- och telestyrelsen har operatören rätt att begränsa mängden data som du får använda inom EU. Det är inte självklart att du får använda lika mycket surf som hemma. Om du överskrider din EU-pott kan de ta ut en extra avgift.

2. Du kan inte stanna utomlands för länge
Om du är borta mer än fyra månader om året måste du kunna visa varför. Det kan exempelvis röra sig om ett intyg för studier utomlands.

3. Reglerna gäller inte satellittelefoner
Om du behöver ringa ett nödsamtal från en båt inom EU och koppla upp dig via en sådan telefon kostar det extra.

4. Möjlig tilläggsavgift
Dessutom finns en livlina för operatörer om det visar sig att roamingen blir en betydande förlustaffär. De kan då få tillstånd av Post- och telestyrelsen att ta ut en tilläggsavgift.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.