Fotograf: Lars Pehrson/SvD/TT

”Spotify har inte betalat våra fakturor”

Svenska stjärnor går miste om Spotify-pengar. 

Spotify har inte betalat våra fakturor.

Det menar den svenska upphovsrättsorganisationen Stim som nu har hamnat i problem med Spotify, skriver Breakit.

Bakgrunden är att Spotify inte har betalat fakturorna för det fjärde kvartalet 2016 på grund av olika uppfattningar om villkoren i gällande avtal. Det beskedet gav Stim till sina 86 000 medlemmar, som bland annat räknar in låtskrivare som Max Martin, Zara Larsson och Laleh.

Stim uppgav att detta har gjort att man inte kommer att kunna göra sin utbetalning den 15 juni.

Stim har som uppdrag att se till att radiostationer och streamingtjänster betalar låtskrivare när de spelar en låt. För Spotifys del går cirka 12 procent av intäkterna direkt till låtskrivare och förlag. Stim agerar i detta fall som en mellanhand där man sköter utbetalningarna till musikskapare och förlag. Men någon utbetalning i juni blir det alltså inte.

”Vi erbjöd Stim att betala ut det fulla beloppet som kan matchats ihop med rättighetshavare, men Stim valde att avstå betalningen. Den utestående summan relaterar till verk som inte matchas med rättighetshavare”, skrev en talesperson för Spotify i en skriftlig kommentar till Breakit. Spotify tillade att man jobbar på att finna en lösning.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST