Varför hotar Uber nu att lämna Norge?

Först Danmark - och nu Norge?

Norska chaufförer som är knutna till taxitjänstjätten Uber uppger att de har trakasserats av polisen, fått bilar beslagtagna, pengar konfiskerade men även fått det norska skatteverket på halsen. Polisen i Oslo har också inlett en undersökning av det norska företaget. Det skriver den norska nyhetssajten Side3.

Detta har fått Ubers Norgechef Carl Edvard Endresen att överväga företagets närvaro i landet. Det framkom vid en presskonferens på onsdagen som sajten bevakat.

Situationen har lett till att företaget har gjort en skrivelse till landets transportminister där de ger förslag på fyra lösningar:

  • Bland annat föreslås ett automatiskt inrapporteringssystem till norska skatteverket från förare som är knutna till tjänsten.
  • Uber kan också tänka sig att skriva avtal med aktörer inom pensioner och försäkringar i en modell med USA och Storbritannien som förebild.
  • Uber vill att förarna ska få ett förarbevis utfärdat.
  • Uber uppger att de heller inte vill etablera sig på landsbygden där konkurrensen är mindre.


"Förhoppningen är att detta kommer att vara tillräckligt för att bolaget anses laglig när taxireglerna för närvarande är under översyn, inte minst på grund av påtryckningar från EFTA: s övervakningsmyndighet ESA", skriver Side3.

Den 18 april lade Uber ner sin verksamhet i Danmark.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST