Fotograf: Therese Jahnson/SvD/TT

"Vi mäter vår framgång i pengar" - Så blev Christer Gardell Sveriges mäktigaste investerare

"Carolina Klüft mäter sina framgångar i hundradelar och centimetrar, vi mäter vår framgång i pengar. Det är bara en måttenhet".

Först likt Wallenbergs motto verka i det tysta, sedan slå till hårt och brutalt i syfte att driva upp kursen och därefter lämna efter cirka 5 år med miljarder på fickan som slussas vidare till skatteparadis.

Så kan strategin för Sveriges motsvarighet till legendariske bolagsstyckaren Carl Icahn beskrivas. I veckan stod det klart att Christer Gardells senaste byte är krisdrabbade telekomjätten Ericsson.

Historien förtäljer att Carl Icahn vann några tusen dollar i poker och lyckades överta bolag som Texaco, Nabisco och US Steel. Han är en av USA:s rikaste män med 15,6 miljarder dollar, enligt Forbes, och var förebild till huvudpersonen Gordon Gekko (spelad av Michael Douglas) i kultfilmen Wall Street.

Oliver Stones film skulle fungera som kritik mot finansbranschen, men fick rakt motsatt effekt med klassiska Carl Icahn-citat som "greed is good".

Det är ingen slump att Christer Gardell, solbränd och vältränad som vanligt, presenterade sig som Carl Icahns fiktiva motsvarighet Gordon Gekko vid 50-årsfesten i Salsjöbaden 2010.

För han om någon är väl den svensk som har gett girigheten ett ansikte genom att stycka upp bolag för att maximera vinster.

Det är dock bara en del av förklaringen.

En annan handlar om att Christer Gardell lärde känna Carl Icahn vid slutet av 1990-talet och de gjorde klipp ihop i exempelvis Assi Domän.

Carl Icahn bidrog också med startkapital på nära 300 miljoner kronor då Christer Gardell drog igång sitt investeringsföretag Cevian Capital med Lars Förberg 2002.

Det råder inga tvivel om att Christer Gardell har gjort en rags-to-riches-resa.

Christer Gardell och hans enäggstvilling, Richard, växte upp i höghusområdet Alphyddan i Nacka. Richard var den vilde, Christer den tystlåtne, men båda delade en vinnarskalle av guds nåde.Tvillingarna vann junior-SM i basket och gick ut med toppbetyg från Handels i Stockholm.

Richard bor i Sydney i Australien och är en av fyra grundare till framgångsrika riskkapitalbolaget Pacific Equity Partners.

Christer Gardell inledde karriären med studenternas våta dröm managementkonsultbolaget McKinsey, där han sedermera blev partner och senare hann göra ett år som partner på riskkapitalbolaget Nordic Capital innan slumpen slog till.

Det låter nästan för bra för att vara sant, men historien förtäljer att Christer Gardell firat jul hos svärföräldrarna och på planet hem får se hur en flygvärdinna inte bara lyckas välta en väska i huvudet på finansmannen Mats Qviberg, utan även spiller kaffe på honom.

Christer Gardell var framme med en servett och sedan dröjde det bara månader innan han utnämndes till Custos-vd.

Investmentbolaget hade glansdagar under 80-talet, men förde en tynande tillvaro under 90-talets fastighetsbubbla.Herrarna Sven Hagströmer och Mats Qviberg hade en plan på att skapa en svensk motsvarighet till Warren Buffetts extremt framgångsrika investmentbolag Berkshire Hathaway.

Christer Gardell gick fram som en ångvält och menade att Custos-ägda bolag som SCA, Skanska och Perstorp ägnat sig åt "kapitalförstöring". Han mötte dock tufft motstånd från Percy Barnevik och Melker Schörling om Skanska och detsamma från Industrivärden om SCA.

Han är van att få som han vill - till och med även när han inte får det.

En av hans värsta strider stod kring Perstorp med ägarfamiljen Wendt och även om han inte fick sin vilja igenom gick han därifrån med fickorna fulla av pengar.

Det tog bara 5 år innan Custos var börsens mest framgångsrika investmentbolag med en avkastning på 280 procent. Därmed kunde Christer Gardell notera svenskt bonusrekord med 22,2 miljoner kronor år 2000.

Det var ingenting dock mot vad Hagströmer och Qviberg tjänade på Custos och därför fattade han beslut om att lämna vd-posten och dra igång eget, Cevian Capital.

Lindex blev första bytet.

Agerandet att först djupstudera bolaget under stort hemlighetsmakeri för att sedan snabbt slå till för att driva upp kursen, komma åt styrelseposter och möblera om i ledningen blev ett signum för Christer Gardell.

Cevian lämnade Lindex med en vinst på drygt 1 miljard kronor efter 3 år.

Det var ändå Skandia-bråket som gjorde honom till mediekändis. Cevian köpte en ägarandel på 5 procent och lyckades med uppbackning av alltifrån isländska banker till oljeshejker driva igenom en försäljning till sydafrikanska försäkringsjätten Old Mutual.

Då Christer Gardell även gav sig på TeliaSonera menade dåvarande vice ordförande, industrimannen Carl Bennett, att: "...Dessa typer av ägare behöver inte se personalen i ögonen".

Christer Gardell har gjort sig känd för tuffa metoder, men skiljer sig ändå från nestorn Carl Icahn i det att han inte skapar kalabalik genom att skicka öppna brev om att styrelse och ledning vanskött bolaget.

Christer Gardells första riktigt stora misstag kom när han underskattade Volvos roll som svensk nationalklenod och till och med fick besvara mediefrågor som om han är en "hyena".Det andra kom när han totalt missbedömde lågkonjunkturen 2008 och trodde på "supercykler" med Kina som draglok.

Han har hållit lägre profil under senare år - kanske för att han blickar mer mot utlandet sedan Cevian öppnat kontor i både London och Zürich.

Nu verkar det återigen bäddat för kamp, på hemmaplan, efter att Cevian investerat 10 miljarder kronor för 5,57 procent av B-aktierna i Ericsson. Aktien steg snabbt efter beskedet om Gardells intåg i bolaget.

Frågan är hur långt Cevian kan komma med sina B-aktier. Investor äger 5,9 procent av kapitalet, men kontrollerar genom A-aktier 21,9 procent av rösterna, medan Industrivärden har 2,6 procent av kapitalet och 15,1 procent av rösterna.

Christer Gardells invändning mot A-aktier brukar handla om att det inte blir lika smärtsamt om bolaget presterar dåligt.

Svenska telekomjätten har bland annat haft tuff konkurrens från Kinesiska Huawei. Uppgifter till Financial Times har nyligen gjort gällande att Ericssons ordförande Leif Johansson sitter löst eftersom Christer Gardell väntas ta plats i nomineringskommittén till styrelsen och vill ha in personer med tydligare branscherfarenhet - och igår blev det också klart att han har tagit plats där.

Christer Gardell anses däremot vara positiv till att Investors förre vd, Börje Ekholm, leder bolaget sedan mitten på januari, men menar samtidigt att det är upp till bevis att utföra strategin som sattes i mars att renodla bolaget mot nätverksamhet.

Det råder inga tvivel om att Christer Gardell har blivit rik.

Då Cevian startade sin andra fond Cevian II 2006 hade den första gett en årlig avkastning på drygt 50 procent under 4 år. Det gjorde att man fick in 14 miljarder till andra fonden i stället för tänkta 9. Ett år senare var fonden uppe i 32 miljarder kronor.

Han har uppgett att han är god för drygt 1 miljard kronor, men det finns ingen insyn i det då en viss procent av fondens årliga avkastning slussas till skatteparadis.

Christer Gardell lever i mångmiljonvilla vid fashionabla Solsidan i Saltsjöbaden där han och frun uppfostrat 3 döttrar.

Där lärde han bland annat känna Swedbanks förre vd, Michael Wolf, och har också dragit igång ett "hälso-öl" med namnet Solsidan.

Den gamle corporate raidern Christer Gardell har en gång uttryckt sig om sina framgångar på följande vis till finanssajten Realtid:

"Carolina Klüft mäter sina framgångar i hundradelar och centimetrar, vi mäter vår framgång i pengar. Det är bara en måttenhet".

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST