83-årige svetsaren från Orust kammade nyss hem 675 miljoner – genom att se investeringsläget alla andra missade

En 83-årig svetsare från västkusten lyckades just kamma hem 675 miljoner.

Innan den här veckan var det inte många som kände till det snabbväxande bolaget Icomera – som hamnade i rampljuset efter att de köpts upp av den franska energijätten Engie, för en prislapp på kring 1,5 miljarder kronor enligt Breakit.

Icomera levererar internetlösningar för tåg och bussar, med SJ som kund ända sedan 2001. Omsättningen väntas öka med cirka 70 procent till 600 miljoner kronor i år, och Icomera siktar på att leverera sin lösning till 6 000 tåg framöver.

"I Sverige och Storbritannien är trådlösa uppkopplingar på tåg relativt väl utbyggt men i övriga Europa och världen är utvecklingen ännu bara i sin linda", säger Karl-Johan Holm till Breakit.

Den stora vinnaren på veckans affär var en 83-åring från västkusten som har en egen svetsarfirma i Stenungssund: Leif Kristensson.

Han började som fiskare på Orust och bytte sedan yrkesbana till svetsare. 35 år gammal blev han entreprenör och byggde upp det egna bolaget K-Svets. Med hjälp av vinsterna i bolaget har Leif Kristensson byggt en portfölj med investeringar – och han såg bland annat potentialen i Icomera när ingen annan kände till dem.

Via K-Svets äger Leif Kristensson 45 procent av aktierna i Icomera, vilket innebär att han nu har kammat hem 675 miljoner kronor på försäljningen, enligt Breakit.  

”Jag kommer i alla fall inte plocka ut pengarna. Det blir nya investeringar istället” uppger han till sajten.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST