Danmarks yngsta läkare någonsin blev entreprenör – nu ska 26-åringens startup stoppa döden med ny teknik

Började på läkarlinjen när han var 17 och grundade bolag på studentrummet - nu ska 26-åringen stoppa döden med ny teknik.

Habib Frost, född och uppvuxen i Danmark, har trots sina unga år fått många påminnelser om den sköra skiljelinjen mellan liv och död.

"När jag var tre år dog min lillebror och när jag var elva fick min pappa cancer. Han är frisk idag, men jag har alltid känt att det funnits ett behov av effektivare insatser i vården", säger han när vi ses i den nybyggda aulan på Karolinska Institutet där han ska delta i ett seminarium samma eftermiddag.

Men det var först när han som läkarstudent praktiserade på akuten på ett av Köpenhamns stora sjukhus som han visste mot vad hans engagemang skulle riktas.

"Jag älskade att vara på akuten. En dag fick vi in en 4 månader gammal bebis. Hennes hjärta hade stannat. Men trots att vi var på plats snabbt och trots att vi hade all tillgänglig utrustning så lyckades vi inte rädda henne. Det blev en väldigt stark upplevelse för mig och en stark känsla av otillräcklighet."

Senare samma dag hände det igen.

En 30-årig kvinna fick hjärtstillestånd mitt på en gata i Köpenhamn. Inte heller hennes liv gick att rädda.

Den dystra sanningen är att idag överlever endast 10 procent av de som drabbas utanför sjukhusen, trots att hjärtstartare blivit en allt vanliga syn på såväl arbetsplatser som i det offentliga rummet. Tiden efter att person drabbats är ytterst knapp. Redan efter tre minuter sjunker överlevnaden snabbt och efter tio minuter är det få som överlever utan en permanent hjärnskada.

"Efter den dagen visste jag vad jag skulle göra."

Planerna låg dock inte helt i linje med vad hans föräldrar hade tänkt sig. Inte heller i linje med det danska systemet.

"Jag fick höra att beslutet att starta företag inte var mitt smartaste. I Danmark måste man specialisera sig senast fyra år efter avslutad examen, annars försvinner den möjligheten."

Men Habib Frost hade bestämt sig. Han skulle rädda liv på annat sätt.
På en madrass på golvet i studentrummet började idén bakom hans bolag, Neurescue, att formas.

"Inte det bästa namnvalet kanske men det var det jag första kom på där på madrassen, så det får duga."

För han har bråttom, Habib Frost. Han är 26 år och har redan hunnit mer än vad många andra hinner under en halv livstid.

"Min lärare tyckte att jag skulle hoppa över sjunde klass så jag började på läkarlinjen när jag var 17."

När han som 23-åring tagit sin läkarexamen blev han Danmarks yngsta någonsin.
För två år sedan tillbringade han sommaren på det hajpade framtidsuniversitetet Singularity i Silicon Valley tillsammans med andra snillen med målet att ta sig an världens största utmaningar med hjälp av teknologi. Nyligen utsågs han också till en av Nordens "tech superstars" på deras 30 under 30-lista av tidningen Forbes.

Idag har det gått tre år sedan han startade Neurescue. Den lilla prototypen som ligger på bordet framför oss är resultatet.

"Det är en datorkontrollerad ballongkateter som sätts in i ett blodkärl i benet. Katetern dirigerar om blodflödet till kroppens två mest vitala organ, hjärtat och hjärnan så att mer tid skapas för annan behandling."

För Habib Frost handlar allt om att rädda liv, att han dessutom är entreprenör och vd glömmer han oftast bort.

"Jag gick till och med till investerare och bad om pengar utan att förstå att det jag höll på med kallades entreprenörskap."

Hittills har han fått in 5 miljoner danska kronor och nu ska prototypen testas, i första hand på sjukhusen. Inom några år hoppas han kunna lansera Neurescue bredare i Europa och i nästa steg i USA. Priset är inte fastställt ännu, men blir ungefär i nivå med en defibrillator.

Bolagets elva anställda finns förutom i Köpenhamn, i Lund och på Irland. Ingenjörskompetensen har han lyckats knyta till sig genom en första lyckad rekrytering.

"Jag är lycklig att jag tidigt kunde få in Peter Sibelius från Lund, pappa till Lucas (Lund University Cardiac Arrest System). Resten kommer från hans nätverk."

Habib Frosts framgångar har inspirerat andra unga supertalanger, inte minst den 16-åriga student som är bolagets yngsta anställda.

"Han tjatade sig in, men nu gör han research åt oss. Han kommer lustigt nog också att hoppa över en klass, precis som jag."


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST