Fotograf: Essential Press

Android-grundaren har släppt en helt ny smartphone – som utklassar iPhone7 på flera punkter, förutom priset

Snart släpps Android-grundaren Andy Rubins nya telefon Essential. Här är allt vi vet hittills.

Med en Snapdragon 835-processor från Qualcomm och ett internminne på 4 Gb lovar de att telefonen kommer vara mycket snabb. Den har dessutom 128 Gb lagringsminne, vilket kan behövas när du börjar fota och filma. 


Telefonen är utrustad med två 13-megapixel kameror på baksidan (iPhone 7:s kamera har 12 megapixlar), och en 8 megapixels kamera för selfies. Dessutom går det att montera en 360-kamera som filmar i 4K 30fps. Du kan med andra ord snabbt fylla upp minnet om du så önskar.


Batteriet är på hela 3040 mAh, att jämföra med iPhone 7 vars batteri ligger på 1960 mAh. 


Displayen går, liksom på nya Samsung, hela vägen ut till kanten, och har en aspektratio på 19:10. Telefonen är i sin helhet 141,5 x 71,1 x 7,8 mm, med andra ord lite större än iPhone 7. Den är dessutom gjord i titan istället för aluminium, och med sitt Gorilla Glass 5 ska den tåla att tappas i backen utan problem.


Liksom iPhone saknas ett uttag för hörlurar, men enligt the Verge ska det följa med en hörlursdongel i paketet för de som inte vill använda sig av blåtandshörlurar. Den använder USB-c och har även en fingeravtrycksläsare.


Telefonen lanseras initialt i USA och kostar 699 dollar (ca 6 100 kr). Priset för en iPhone i Sverige börjar på 7 495 kr. Om och när den kommer till Sverige är ännu oklart, men målsättningen är att rulla ut telefonen i hela världen inom kort enligt uttalande från Essential.

Läs Dagensanalys.se för att alltid ha koll på det senaste i din digitala vardag.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST