Fotograf: Realm

Två danska ingenjörer lyckades med något inte ens Apple och Google klarar av – nu finns de i 1,5 miljarder mobiler

Historien om hur två danska ingenjörer utan kontakter i Silicon Valley lyckades överträffa både Google och Apple.

Danska startupen Realms framgångssaga är enkel.

”Vi var ett par danska ingenjörer med en idé men utan några som helst kontakter till Silicon Valley. Så vi hörde av oss till Y Combinator genom att fylla ut ett formulär, och så bjöd de in oss för ett möte.”

Så beskriver Alexander Stigsen hur han och medgrundaren Bjarne Christiansen kom på idén med en mobil databas medan de jobbade på Nokia i Danmark, för tre år sedan.

Idag används Realms mjukvara på över 1,5 miljarder mobila enheter. Appar som använder Realm är bland andra Netflix, Starbucks, Samsung och IKEA.

”Varje interaktion är på väg till mobilen. Det betyder mer och mer data på din mobila enhet, vilket skapar ett behov av mobila databaser. Ju mer data du kan behålla i själva appen, desto snabbare blir appen. Traditionella databaser drivs genom online-servrar, våra körs på själva mobilerna” förklarar Stigsen.

The Realm Mobile Database är nu världens mest populärare database från en tredjepartsutvecklare.

Inte ens jättar som Apple och Google har egna mobila databaser, eftersom det är ett långt och komplicerat projekt att utveckla. Där såg Realm en affärsmöjlighet.

”Den mobila marknaden är extremt konkurrenskraftig. Den genomsnittliga användaren har 20 appar på sin telefon, medan det finns miljoner att välja mellan. Det krävs en högpresterande app för att vara med i den klubben” säger Stigsen.

Realm har dragit en sammanlagt 29 miljoner dollar i riskkapital hittills, med investerare som Y Combinator, Khosla Ventures, och Scale Venture Partner.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST