Hoppa till innehållet

Bolagets nya lyxjet ska locka rika svenskar att flyga privat

Marknadsledande Netjets satsar mot skyarna med ett helt nytt flygplan. Bolagets Cessna Citation Latitude ska kunna ta privat- och företagspersoner över hela Europa i lyxig konfort.

Vid den soliga privatflygsgaten på Bromma flygplats står Netjets nyaste flygplan och väntar på företagets kunder för att kunna ta ut dem till världen. Flygplanet, en Cessna Citation Latitude, är ett privatjet med 7 platser som kan åka ända till Dubai på en tank.

"Det här är en ny generation av flygplan. Det är helt nytt för marknaden, och den stora fördelen är att det går lika högt och lika snabbt som vanliga flygplan. Men det är också tystare och behagligare. Det blir total avkoppling", säger Eddie Pfitzner, vice president på Netjets Europa.

Netjets är företaget som säljer andelar till privatflygplan som ingår i sin flotta. I Sverige är företaget marknadsledande, där var tionde privatjetsresenär åker med företagets flygplan. Affärsmodellen går ut på att en person eller ett företag köper in sig på ett flygplan och ett antal timmar som köparen vill nyttja planet per år. Den minsta andel som kan köpas på den här typ av flygplan är en sextondel, som i sin tur representerar 50 timmar i luften per år.

"Hos oss betalar man för de resor man faktiskt gör och vi arbetar med upplevelsen som att man äger ett flygplan, fast man delar på kostnaderna med andra " säger Eddie Pfitzner, vice president på Netjets Europa.

Eddie Pfitzner radar upp argument för varför man ska flyga med Netjets. Han menar att det är smidigt för användarna som slipper köpa ett eget flygplan och inte behöver stå för de omkostnader som det innebär. Kunderna kan också åka mer anonymt. Och reser de från Bromma kan de också resa tideffektivt, eftersom privatflygsresenärer från flygplatsen inte behöver genomgå den rigorösa säkerhetskontroll som man ofta associerar flygresor med.

"Säkerheten går alltid att diskutera på lite olika sätt. Men vi har väldigt unga plan. De äldsta är som mest 10 år gamla. Samtidigt har vi väldigt erfarna piloter som kan flygplanen de flyger väldigt väl."

Ombord på planet finns allt möjligt för en komfortabel resa. Flexibla säten, champagne och en speciellt framtagen meny för Brommaresenärerna. När Di teståker flyget känns kraften i den 19 meter långa maskinen direkt, planet stiger snabbt från landningsbanan och hamnar bland molnen.

"När man har upplevt den här friheten är det helt oslagbart. Det är väldigt osvenskt att flyga på det här sättet. Men vi ser ett generationsskifte där unga resenärer med gott om pengar ser tjänsten som allt mer nödvändig i jobbet", säger Eddie Pfitzner.

Netjets Europa grundades 1996 och har ökat sin verksamhet på hela kontinenten. Men just marknaden i Norden är extra het. Här har antalet flygningar ökat med 11 procent sedan föregående år.

https://infogr.am/de_popularaste_destinationerna_for_netjetsresenarer_fran_bromma

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera