Nu har investeringskungen tjänat 86 miljarder bara i år – på den här glödheta aktien

Här är aktien som fått honom att öka med 86 miljarder.

Den kinesiska mångmiljardären Hui Ka Yan har ökat sin förmögenhet mer än de flesta i år. Landets glödheta fastighetsmarknad har hjälpt hans aktieinnehav att hittills i år stiga i värde med nästan 10 miljarder dollar till 21,3 miljarder, motsvarande cirka 185 miljarder kronor.

Beräkningen är gjord av CNN Money baserat på data från analysföretaget Hurun Report.

Huvudskälet till den snabbväxande förmögenheten är aktien Evergrande, som har mer än trefaldigats i värde i år. Enbart på måndagen steg aktien hela 23 procent på Hongkongbörsen. Hui Ka Yan är Evergrandes största ägare, med en 72-procentig andel i bolaget.

År 2017 har hittills varit ett bra år för kinesiska fastighetsaktier i allmänhet och investerarna är särskilt intresserade av bolag som investerar i mindre städer i Kina - precis som Evergrande.

Ett skäl till detta är att myndigheterna infört restriktioner i större städer som Peking och Shanghai. Ett annat bidragande skäl till lyftet för Evergrande är att bolaget lagt stora summor på återköp av egna aktier inför en planerad börsnotering "bakvägen" i Fastlandskina.

Trots optimismen finns det också gott om skepsis inför Evergrandes affärsmodell, som till stora delar bygger på stor och stigande skuldsättning.

Bolagets nettoskuld uppgick enligt CNN Money vid årsskiftet till drygt 49 miljarder dollar (cirka 430 miljarder kronor). Kreditvärderingsinstitutet Fitch varnade i förra månaden för att Evergrandes höga räntekostnader och utbetalningar till aktieägare förhindrar bolaget från att minska sin skuldsättning.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST