Fotograf: Microsoft Press

Microsoft släppte just en Mac-dödare – som ska vända upp och ner på laptop-marknaden

Nu tar Microsoft sikte på MacBook Air - här får du snabbkoll.

Den är tunnare, väger mindre och har bättre batteritid – nu har Microsoft släppt laptopen som tar sikte på Apples populära MacBook Air, som dominerar marknaden för studenter tillsammans med Google Chromebooks, skriver Business Insider.

Många har med spänd förväntan inväntat den uppgraderade versionen av Microsofts Surface Pro 4. Microsoft har i och med lanseringen av laptopen valt att lämna numreringen av versionerna bakom sig och den nya versionen heter därför bara Surface Pro. Den går nu att förbeställa, även om det officiella datumet för lanseringen inte är förrän den 15 juni.

Microsofts Surface Pro har en något mindre skärm, men är hälften så tjock och väger 0,77 kilo mot MacBookens 1,35 kilo. Den utlovade batteritiden slår likaså konkurrenten – en laddning ska kunna hålla laptopen vid liv i 13,5 timmar.

Men det finns ett tydligt minus. Priset för den som vill förbeställa är 14 499 kronor. Vill du dessutom ha ett tangentbord – så att det verkligen blir en laptop – krävs det att du köper till Surface Pros Type Cover för 1 749 kronor. Den positiva aspekten är att även tangentborden uppgraderats.

Microsoft tar även klivet från att positionera produkten som en surfplatta och marknadsför den nu istället som en laptop. Surface Pro marknadsförs således inte längre som "surfplattan som kan ersätta din laptop", utan som "den mest mångsidiga laptopen på planeten".

Det återstår att se om den kan peta ner MacBook Air från tronen.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST